Bouw mee aan de goede zaak in 2022

Komend jaar belooft een druk en spannend jaar te worden voor Peter Plank. Er staan nu al drie natuurlijke bouwprojecten in de steigers. Stuk voor stuk bouwsels voor projecten die een bijdrage leveren aan zaken die Peter Plank belangrijk vindt zoals korte voedselketens, milieueducatie en groene buurtinitiatieven. En bouwsels waar ook jij, tijdens workshops, een bijdrage aan kan leveren.

Gebouw voor PLUK Gemeenschapslandbouw – Lutkemeerpolder

Pluk! Groenten van West is een gemeenschap van mensen die lokaal en biologisch voedsel belangrijk vinden. Elk weekend van mei tot november komen zij naar deze tuinderij ten westen van Amsterdam om hun eigen verse groenten, kruiden en bloemen te oogsten. Dat loopt zo goed dat ze sinds dit jaar een tweede locatie hebben op de Boterbloem op de rand van de Lutkemeerpolder.

Wat echter nog ontbreekt is een overdekte binnenruimte voor de vrijwilligers, een uitgiftepunt voor de groenten en een overkapping voor materiaal en gereedschap. Met hulp van vrijwilligers en tijdens workshops gaan we de ruimte van zo’n 50m2 komend jaar bouwen. Met een vegetatiedak, muren van met stro gevulde pallets, afgestuct met leem en een fundering van met grind gevulde autobanden. Hopelijk kan Peter Plank zo een kleine bijdrage leveren aan het visionaire idee voor een voedselpark in de Lutkemeerpolder.

Levend Leslokaal Hemkerhof -Amstelglorie

De Hemkerhof is een gemeenschappelijke tuin op Amstelglorie. Het is een proeftuin voor natuurlijk tuinieren die zich richt op drie E-pijlers: Ecologie, Educatie en Eetbaar. Er is een natuurlijke moestuin, voedselbos, verfplantentuin, imkerij en (eetbare) bloemenpluktuin. In het tuinseizoen zijn er workshops, cursussen, proeverijen en festiviteiten. De Hemkerhof wordt als locatie gebruikt door de werkgroep Natuureducatie. Deze werkgroep verzorgt educatie voor scholen, voor individuele tuinders en voor buurtbewoners.

Waar het nog aan ontbreekt is een goed onderkomen hiervoor. Geïnspireerd door het Levend Huis dat we dit jaar bouwden op stadsboerderij Osdorp bouwen en planten we hier volgend jaar een heus Levend Leslokaal. Poepen en plassen leren de kinderen doen op een droog compost toilet waarmee ze de vruchtenbomen helpen bemesten. In totaal zal het bouwen 2 jaar duren. In 2023 maken we ook nog een berging van “cob” en een rocket stove voor het leslokaal.

Huisvesting WURM voor groene buurtinitiatieven -Sloterdijkermeer

WURM wil een rustige groene plek creëren om elkaar te ontmoeten en te experimenteren, waar buurtbewoners materialen, vaardigheden en ideeën uitwisselen en waar ze samen in actie komen voor een gezonde, groene en sociale samenleving.

Het bakstenen gebouw dat momenteel in hun gemeenschapstuin staat heeft echter een radicale renovatie nodig. Peter Plank’s renovatievoorstel wordt momenteel binnen het bestuur van het tuinpark besproken. WURM staat voor “We Use Recycled Materials” dus je kunt al een beetje raden hoe we met vrijwilligers en workshop deelnemers dit gebouw gaan bouwen.

Bouw mee aan de goede zaak en empower jezelf!

We zijn nu druk bezig met het inplannen van de bouwactiviteiten en de workshops waar jij ook aan kunt meedoen. Dan bouw je ook mee aan de goede zaak. En empower je jezelf om te leren je eigen huis te bouwen. Meer informatie volgt in de volgende nieuwsbrief. Wil je je alvast vrijblijvend voorinschrijven voor een van de bouwprojecten stuur dan een mail naar info@peterplank.nl of met het formulier hieronder.

One thought on “Bouw mee aan de goede zaak in 2022

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: