Ecologische fietsenstalling met 7x voordeel

Afgelopen week kreeg Peter Plank de kans om een uniek nieuw fietsenstalling concept te realiseren in Amstelveen: Een ecologische fietsenstalling die 7x beter is voor de aarde! Gelukkig maar, want een gewone fietsenstalling maken zou voor Peter Plank niet zo interessant zijn omdat die geen enkele verstoorde kringloop helpt herstellen. Maar als het met een groen dak, insectenhotel en gebruik makend van afvalmateriaal mag, dan wordt Peter Plank erg enthousiast.

7x beter voor de aarde

7x beter voor de aarde, dat is nogal een claim. “Hoe dan?” is een meer dan terechte vraag die we graag hieronder beantwoorden:

1. Gebruik maken van lokaal materiaal:

Het bamboe dat we gebruikt hebben voor het aftimmeren van de 3 wanden hebben we zelf geoogst in de binnentuin van Wieke in Amsterdam Noord. Zij blij dat haar woekerende bamboe weer een beetje in toom wordt gehouden. Peter Plank blij met een gratis lokale grondstof die ge-upcycled kan worden ipv versnipperd te worden. Deze keer was bamboe voorhanden, wellicht de volgende keer met wilgenhout?

Voor het frame hebben we gebruik gemaakt van Nederlands kastanjehout ipv. hardhouten palen uit het regenwoud. Zo kunnen de staanders jaren goed blijven, zonder ze met cement vast te hoeven zetten. Wist je dat cement tot 1.200 graden verwarmd wordt bij de productie?

2. Gebruik maken van afvalmateriaal:

Peter Plank maakt van alles van afval. Zo gebruikten we voor het dak (luxe) eikenhouten planken die over waren na het leggen van een vloer. En zijn de boeidelen gemaakt van restanten planken die door Stadshout zijn gezaagd van bomen die weg moesten bij de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-west.

3. Vergroening van de stad:

Het groene dak op de fietsenstalling zorgt voor 4 vierkante meter extra groen in de stedelijk omgeving. Heerlijk rustgevend om naar te kijken tussen al dat steen en beton!

4. Verkoeling van de stad:

Groene daken zorgen ook voor verkoeling in de stad. Wist je dat de temperatuur in steden wel gemiddeld zo’n 2 tot 3 graden hoger ligt dan buiten de stad? In steden als London en Sao Paolo soms wel zo’n 8 graden hoger! De planten en vochtige bodem op een groen dak zorgen voor verdamping en daardoor verlaging van de temperatuur (hetzelfde effect als zweten als je rent). De gemeente Amsterdam is momenteel bezig met een project om 10.000 vierkante meter dak te vergroenen. Peter Plank draagt graag z’n steentje bij :-).

5. Ontlasting riool:

Water dat op een groendak valt komt niet of pas veel later in het riool terecht. Hiermee voorkom je dat het riool overbelast raakt (dat gebeurt steeds vaker met de heftige buien van tegenwoordig) waardoor het afvalwater in bepaalde sloten “overloopt” met alle watervervuiling van dien. Regenwater hoort natuurlijk überhaupt niet in een riool!

6. Leefplek voor vogels en insecten:

De ecologische fietsenstalling heeft aan de oostzijde een insectenhotel, vogel broedkast en vogel voerbak. Hiermee is er weer wat extra leefplek gecreëerd voor vogels en insecten die belangrijk zijn voor behoud van de biodiversiteit. En erg leuk om naar te kijken vanuit het zitkamer raam!

7. CO2 opslag:

Tot slot draagt het gebruik van hout als bouwmaterialen bij aan de CO2 opslag. Zolang de fietsenstalling blijft staan (wij hopen heel erg lang!) zit in het gebruikte bamboe en hout C02 opgeslagen. En met het oogsten ervan is er weer ruimte voor nieuwe bamboe (in wieke’s tuin) en bomen (op de kastanjehout plantage) om te groeien en opnieuw CO2 op te slaan.

Ruimte voor verbetering

Is dan alles aan deze fietsenstalling zo fantastisch voor de aarde? Nee helaas niet. We hebben nog geen alternatief voor het EPDM (een soort plastic) dat we gebruikt hebben op het dak. En er zitten ook een hoop ijzeren schroeven in de fietsenstalling. Ook zou een vegetatiedak ipv. een sedum dak nog meer positieve effecten hebben op het stadsklimaat. Zo zie je maar, er blijft altijd ruimte voor verbetering. Het is alleen nog even afwachten bij welke volgende klant we verder mogen innoveren.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: