Een levend huis planten: van droom tot werkelijkheid

Ik weet nog goed dat we begin januari 2021, met de buurtkinderen die meededen met “Buurten bij de Boer”, het hadden over onze voornemens voor komend jaar. Voor Peter Plank geen “beter m’n best doen op school” of “geen ruzie meer maken met mijn zusje”. Nee mijn droom was het planten van een levend huis. “En jullie gaan me daarbij helpen” zei ik nog.

De droom: de natuur je eigen huis laten groeien

Het bouwen van onze eigen natuurlijke huizen in Peru en Nederland behoort tot de hoogtepunten van mijn leven. Maar het is best wel fysiek zwaar werk al die modder! Hoe vet zou het zijn als ik de natuur een deel van het werk zou kunnen laten doen? Door het huis niet zelf te bouwen, maar te planten. De vraag was natuurlijk of dit een realistisch idee was of niet?

Een huis planten doe je niet alleen

Deelnemers workshop serie “Natuurlijk en Off-grid bouwen 2021”

Hier zou ik wel wat hulp bij kunnen gebruiken dacht ik. Wat betreft ontwerp, problemen oplossen en het bouwen zelf. Zo werd het bouwen van het levend huis in de Klimaattuin van Stadsboerderij Osdorp het middelpunt van de workshop serie “Natuurlijk en Off-grid bouwen 2021”. Gedurende 7 maanden kwamen maandelijks 6 deelnemers leren en helpen. Ook organiseerden we 6 “Levend Huis Talks” waar in totaal 20 verschillende deelnemers en sprekers de koppen bij elkaar staken om verschillende vraagstukken uit te diepen. Denk aan “Kun je wortels als fundering benutten ipv. heipalen” en “Hoe krijg je levende muren waterdicht”. Stuk voor stuk prikkelende bijeenkomsten die meestal oplossingen brachten en vaak ook weer nieuwe vragen. Maar dat hoort erbij.

Bouwen voor de komende regeneraties

All-focus

Een ding was vanaf het begin al duidelijk: dit zou geen snelle bouwtechniek zijn. Als je wil wonen in een soort “holle boom” zul je geduld moeten hebben. Best kans dat ik er niet meer ben als het levend huis volgroeid is. Daarom heb ik ook geprobeerd kinderen uit de buurt bij de bouw te betrekken. En ze gezegd dat het levend huis nu ook van hen is. En dat ik hoop dat ze het verder zullen begeleiden en snoeien als ik er niet meer ben. Juist dit lange termijn denken fascineert me. Misschien wel omdat het zo’n contrast is met het korte-termijn denken dat overal in onze samenleving de overhand lijkt te hebben.

Resultaat jaar 1:

Negen maanden na het planten in februari 2021 mag het resultaat er zijn. De 14 bomen die de komende jaren het frame van het huis gaan vormen zijn geplant. Als structuur om de groei van de bomen te begeleiden hebben we in het midden een “conventioneel” natuurlijk bouwwerk gemaakt van leem, stro en rondhout. Zo kunnen we 8 bomen begeleiden in een soort koepelvorm en de overige 6 bomen begeleiden tot raam- en deurkozijnen. Omdat we niet 20 jaar kunnen wachten op een gezellig huisje hebben we de muren met verschillende technieken gedicht en een vegetatiedak geplaatst. Het idee is dat over 20 jaar de bomen het dak kunnen dragen en het natuurlijk bouwwerk verwijderd zou kunnen worden om een ander levend bouwsel te begeleiden. Dank aan Iris Klapwijk voor het maken van bovenstaande video van de bouw.

Doel jaar 2:

Vrijwilligers helpen bij het leemstucen

Het meeste werk voor de mens zit er nu op. Nu gaat de natuur aan de slag. Natuurlijk gaan we die wel een beetje proberen te helpen. Door de bomen waar nodig te snoeien en takken in de gewenste vorm te begeleiden. Ook zullen we ons huis goed voeden. Met compost uit ons droge compost toilet. En met het natuurlijk gezuiverde afwaswater uit de werkplaats. De kans dat we volgend jaar al kersen kunnen plukken van ons huis is niet zo groot, maar wie weet? Sommige dromen worden werkelijkheid.

2 gedachten over “Een levend huis planten: van droom tot werkelijkheid

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: