Natuurlijke zuivering afvalwater met een helofytenfilter

Afval bestaat niet volgens Peter Plank. Toch beschouwen maar al te veel mensen hun gebruikte drinkwater als afval na het douchen, afwassen of toilet door spoelen. Eeuwig zonde want je kunt hier nog zo veel mee doen! Wat dacht je van hiermee compost maken voor je moestuin, leefruimte creëeren voor kikkers, salamanders en libellen, een badplaats voor vogels, verkoeling van je woning en een bloemenlint in je tuin?

Natuurlijk filtersysteem

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je afvalwater te lozen in een natuurlijk filtersysteem ontworpen door Peter Plank. Hierbij gaat het met vet, voedingsstoffen en etensresten vervuilde water door een aantal filters waarbij het stap voor stap gezuiverd wordt. Eerst word in de vetvang het vet afgescheiden, want te veel vet kunnen de verderop volgende waterplanten niet tegen. Ook de etensresten worden gescheiden zodat de filters niet verstopt raken. Deze slurie kan gewoon op de composthoop. Vervolgens gaat het water door een aantal verticale en horizontale filters, vloeibedden en evt zelfs een zwemvijver.

De natuur doet het werk

In elk filter krijgen bacteriën die leven in de wortels van rietplanten (ook wel helofyten genoemd) de kans om de voedingsstoffen af te breken. De wortels nemen deze graag op zodat ze kunnen groeien en bloeien. Een keer per jaar kun je deze planten “oogsten”. Hiermee verwijder je de voedingstoffen die eerst in het vervuilde water zaten gemakkelijk uit het filtersysteem. Als je deze plantenresten op je composthoop gooit kunnen je groenten het volgend jaar extra goed groeien van de compost, heb jij lekker biologisch eten en is na je afwas de (nutriënten-)kringloop weer rond. Zo eenvoudig is de natuur!

De natuur geniet van jouw afval

Jij blij dat je zonder rioollasten van je vieze water af bent. Maar wist je dat de natuur ook erg blij is met jouw waterfilter? Zodra het natuurlijke evenwicht zich heeft ingesteld voelen kikkers, salamenders en libellen zich al snel thuis in jouw watertuin. Net als wilde bijen die op de bloemen van bijvoorbeeld de gele lis afkomen. En de vogels die graag komen baderen in de ondiepe gedeelten. Op een hete dag merk je ook dat het water rondom je huis verkoeling biedt.

Filter op maat

Peter Plank heeft inmiddels redelijk wat ervaring met het aanleggen van natuurlijke waterfilters. Plus de theoretische basis van een opleiding waterbeheer aan de Wageningen Universiteit. Heb je interesse om jouw water voor en door de natuur te laten reinigen? Neem dan contact op met Peter Plank voor een ontwerp op maat.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: