Thema workshop “Een bijzondere muur”

Thema workshop “Een bijzondere muur”

Theorie en praktijkoefeningen voor het brengen van vorm en decoratie in een ruimte.

 • Leer hoe je een ruimte persoonlijkheid en karakter geeft met decoraties
 • Oefen met leem decoraties als sgraffito en sculpten (driedimensionaal werken)
 • Tips en tricks zodat ieder persoon met simpele tools leem decoraties kan maken
 • Leer stucen met leemfinish
 • Kleur & pigment
 • Draag bij aan een ecologische huisje voor een biologische boerderij
 • Datum 16 Juli 2022 van 10.15-17.00
 • Locatie: PLUK CSA– Ecologische boerderij De Boterbloem, Amsterdam Nieuw-West
 • 70 euro per persoon voor 1-daagse workshop

Een bijzondere muur

Leem is naast zijn lage footprint en gezonde eigenschappen (oa. lucht-doorlatendheid, vochtregulering, non-toxisch, natuurlijk product ) ook een heel uitnodigend materiaal om mee te werken voor de creatieve wezens onder ons.

Misschien ken je lemen bouwsels en woningen die een bijzonder element hebben, een leuk nisje of een eigenzinnige decoratie. Lijkt het je leuk om zelf ook zo iets te kunnen maken? De basisprincipes van leem decoratie eigen te maken in een gezellige setting van like-minded beings. Dan nodigen wij je graag uit voor deze leem workshop “Een bijzondere muur”.

We leren om een sgraffito te maken (het uitsnijden van patronen in verschillende lagen van leem waardoor een tekening ontstaat), en te sculpturen met cob (een mengsel van klei zand en stro). Marlous gaat jullie leren om met eenvoudige tools zelf tot een spectaculair resultaat te komen. Wat precies die persoonlijke touch aan een ruimte geeft! Want of je in een lemen huis woont of in een reguliere woning. Of je werkplek/onderneming wat meer feng shui & warme uitstraling kan gebruiken, een bijzondere muur van leem geeft een unieke dimensie aan een ruimte.

Work In progress | islamitisch nisje

Deelname

Iedereen is welkom op deze workshop. Ook als je twijfelt of je wel creatief genoeg bent. Spelen en ontdekken zijn belangrijke elementen, en dat kan iedereen. 🙂
Voor de mural(s) maakt Marlous een ontwerp zodat we tot een gezamenlijk kunstwerk kunnen komen en met genoeg guidance voor de eerste kennismaking met leem deco’s.

Lijkt het je leuk om deel te nemen om iets te betekenen voor een biologische lokale boerderij, en de gezelligheid van samen iets te creëren, minder vanuit de wens om voor jezelf verder te gaan met decoraties te maken, ben je uiteraard ook van harte welkom.

Lijkt deze workshop je super leuk, maar kun je niet op de geplande data; laat het me dan ook even weten. Dan kan ik je op de hoogte houden over andere workshops in de toekomst.

Cursusleider

De decoratieve leem workshop wordt gegeven door Marlous van der Sloot (1986). Ze studeerde in 2011 af aan de Koninklijke academie voor beeldende kunsten (Den Haag), waarna ze in korte tijd internationale bekendheid verworf met haar fotografisch werk. De laatste jaren heeft ze haar interesse verlegd van fotografie naar natural interior design.

Marlous @ Canelo project in Arizona
Marlous @ Canelo project in Arizona

Marlous leerde decoratieve leemstuc van Bill en Athena Steen (Canelo Project) in Arizona (USA) , een bijzondere non-profit organisatie die velen boeken over natuurlijk bouwen schreven en langzaam tot een legende uitgroeien in de wereld van leem (klik hier voor video).

Daarnaast doet ze veel eigen research en studie en experimenteert ze er op los. Ook haar reizen naar India, Marokko, Spanje, Centraal en-Zuid Amerika hebben haar diep geraakt en geïnspireerd; de tempelcomplexen en paleizen van onze wijze voorouderen vol met decoraties en ornamenten fascineren haar al jaren, en krijgen steeds meer gelaagdheid en understanding wat vorm voor betekenis heeft voor het menselijk welzijn en natuurlijke orde.

Ook de velen mensen en natural building projecten die ze op haar reizen tegen kwam hebben haar gevormd, verrijkt en gevoed.Mogelijk vertrekt Marlous in September naar Granada (Spanje) om zich daar verder te scholen in Islamitische Ornamenten (sacred geometry) en dat verder toe te passen in het natuurlijk bouwen.

Sgraffito | Mural

Visie van Marlous

In de westerse wereld zijn we – vooral in onze Nederlandse samenleving- gewend aan het idee dat een huis een soort doos is. Bestaande uit veelal rechte lijnen, gemaakt van voor vervaardigde, veelal toxische materialen en het liefst zo goedkoop en snel mogelijk. Opmerkelijk is dat de natuur eigenlijk nooit van rechte lijnen gebruik maakt, en het wonen voor mij in zo’n ‘doos’ altijd vervreemdend heeft gevoeld. Als een soort gevangenis. On-natuurlijk. Letterlijk dus, Vooral als ik dan in woonwijken keek naar rijen dezelfde bouwsels. Het leven moest toch ook anders kunnen…

Toen ik in 2015 een reis door Zuid Amerika maakte, kwam ik voor het eerst in contact met het fenomeen “natuurlijk bouwen”. En ik werd opslag verliefd. Ik had niet lang daarvoor de keus gemaakt om fotografie te parkeren en had rigoureus een andere koers genomen. Er waren vragen die beantwoord moesten worden. Ik wilde weten wie ik was. Ik ging reizen door Zuid-Amerika voor een kleine 8 maanden en was begonnen met het pad van bewustwording onder begeleiding van Jannet Prinssen. Een diepe duik in mezelf. De rouwe randjes niet meer uit de weg.

Die innerlijke reis (die nog steeds voortduurt) heeft me anders in het leven gezet. Hoe kan creativiteit weer hand in hand gaan met de flow van het leven; In harmonie met de natuur en mijn eigen wezen. Het letterlijk werken mèt (de) aarde liet dit soort bevragingen direct verdampen. En door een (lemen) huis als een enorm sculptuur te zien en technieken te gebruiken uit de keramiek verbind het kunstenaarschap zich op een natuurlijke wijze met leemstuc. Zo kan het huis, wat ik als verlengde van het fysieke huis zie, een plek worden die precies op de bewoner aansluit, net als een handschoen. Aansluitend op individuele wensen en behoeftes en matchend met de persoonlijke aard. Om zo van een huis weer een thuis te maken. Een plek om tot jezelf te komen.

Je kunt meer zien en m’n werk volgen op Instagram | marlous_van_der_sloot

Programma 10 juli 2022

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.15 Inleiding: Leem decoratie
 • 11.15 – 12.30 Praktijk: Leem finish stuccen
 • 12.30 – 13.15 Lunchpauze
 • 13.15 – 16.30 Praktijk: Het oefenen met leem decoratie technieken & gezamenlijk maken van een bijzondere leem mural voor de ecologische boerderij De Boterbloem.

Locatie

PLUK CSA bij Ecologische Boerderij “De Boterbloem”
Lutkemeerweg 262
1067 TH Amsterdam

Bouw van de PLUK schuur waar de 3D leem decoratie komt

Datum en tijd

10 juli van 10.15 – 17.00

Prijs

De prijs van deze workshop bedraagt 70 per persoon

Inbegrepen

 • Theorie les
 • Praktijk oefening
 • Materiaal en gereedschap
 • Inspiratie
 • Koffie, thee en fruit

Belangrijk om zelf je lunch te verzorgen, die zit niet bij de workshop inbegrepen.

Work in progress | raam decoratie met cob

Aanmelden & Vragen

Meld je aan door een mailtje te sturen naar info@marlousvandersloot.com met het onderwerp “deelname deco leemworkshop de boterbloem”. Of bel me op nummer 06-55702685

Ik kijk er naar uit je te verwelkomen!

Voorwaarden

 • Deze workshop wordt niet georganiseerd door Peter Plank. Onder de noemer “Peter Plank & Friends” beveelt Peter Plank deze workshop van Marlous aan. Ook omdat het resultaat bijdraagt aan een bouwwerk van Peter Plank op de cursuslocatie. Peter Plank draagt verder geen verantwoordelijkheid voor de inhoud, betaling, schade of wat dan ook meer.
 • Deelname aan alle activiteiten is voor 100% op eigen risico. Op geen enkele manier kan de organisatie verantwoordelijk worden gehouden voor schade aan personen of materialen. Deelnemers verklaren bij deelname zelf voldoende verzekerd te zijn tegen elke soort schade waar ze mogelijk mee te maken krijgen tijdens deelname aan de activiteiten. De cursusleider kan besluiten een deelnemer uit te sluiten van verdere deelname indien deze onverantwoordelijk en gevaarlijk gedrag vertoont.
 • Geen honden. Deze zijn niet toegestaan op het terrein van de Boterbloem.
 • 50% aanbetaling bij aanmelding.
 • 50% restantbetaling uiterlijk 15 juni 2022.
 • Workshop wordt gegeven volgens RIVM Corona richtlijnen indien van toepassing.
 • Indien workshop niet door kan gaan wegens Corona wordt in overleg een nieuwe datum gepland. Omdat er al kosten zijn gemaakt wordt er geen geld terug gegeven tenzij er een deelnemer is die de plaats wil innemen.
 • Gebruik van alcohol en drugs tijdens workshop is verboden.

Recensies

Wat anderen van ons vinden


“Interactief verhaal”

Het verhaal van Peter over voedselverspilling en hergebruik van dingen leken ze ook interessant te vinden. Hij maakte het goed interactief door tussendoor in z’n verhaal vragen aan ze te stellen.

Aya

“Ik respecteer zijn keus!”

Ik kan er maar niet bij, dat Peter die een universitaire opleiding heeft, er voor kiest nauwelijks geld te verdienen, zijn spullen uit prullenbakken haalt en er voor kiest om met zo weinig mogelijk te leven. En dan ook nog kapotte schoenen!!

Haitan

“Goede aanpak”

Bij aankomst pakte Peter een stuk beschimmeld brood uit de bak. Hierdoor ontstond er meteen een discussie of je zo een brood wel of niet kan voeren aan de dieren. Deze aanpak werkte heel goed.

Jan Willem

“Goed geïnformeerd”

Ik vind de twee workshops goed aansluiten bij het thema duurzaamheid. De workshopsleiders waren goed geïnformeerd en het thema kwam vaak aanbod.

Juan

Workshops “Inleiding Natuurlijk Bouwen 2022”

“Regeneratief Bouwen”

Workshops “Inleiding Natuurlijk Bouwen 2022”

 • Thema’s: leembouw, strobouw, natuurlijke waterzuivering, groene daken, leemoven, compost toilet en leemstuc
 • 1-daagse workshop op 26 mei óf 28 mei 2022
 • 25% theorie en 75% praktijk
 • Locatie: Stadsboerderij Osdorp en Ecologische boerderij De Boterbloem in Amsterdam
 • 70 euro per persoon
 • Bouw mee aan de schuur en verblijfsruimte voor stadslandbouwproject PLUK

Bouwen in harmonie met de natuur

Deze ééndaagse workshop combineert het leren van de basisprincipes van het Natuurlijk Bouwen met prakijk-oefeningen Regeneratief Bouwen.

Stel je voor hoe het zou zijn om te leven in een gezond en energie-efficient huis waarvan de muren ademenen en we het hemelwater gebruiken om te wassen. En hoe het zou zijn om bij te dragen aan uitgeputte ecosystemen door te bouwen met lokale en natuurlijke materialen. Kunnen we een huis bouwen dat aan het einde van z’n levenscyclus volledig gerecycled of gecomposteerd kan worden en zo de bodem waar het op stond kan voeden?

Vanuit de principes van de permacultuur bespreken we hoe natuurlijke bouwsels meerdere functies kunnen hebben. Niet alleen het bieden van onderdak aan de menselijke bewoners, maar ook het voeden van de bodem, schuilplaats bieden aan dieren en insecten en andere ecosysteem functies. Na het doorgronden van de fundamenten en het bezichtigen van wat voorbeelden gaan we concreet oefenen met drie basale leembouw technieken (cob, leemstuc en vullaag).

Leerdoelen:

 1. Kennis opdoen over de fundamenten van Natuurlijk Bouwen (leembouw, strobouw, groenen daken, waterzuivering, compost toilet etc.)
 2. Oefenen met een aantal natuurlijk bouwtechnieken om zelfvertrouwen te krijgen en het plezier van bouwen met aarde te ervaren.
 3. Geïnspireerd raken om simpele bouwprojecten te beginnen in je eigen tuin of gemeenschap.

Programa:

 • 10.00 – 10.15 Start met thee/koffie
 • 10.15 – 11.15 Fundamenten en voorbeelden van Natuurlijk Bouwen
 • 11.15 – 11.30 Natuurlijke en lokaal beschikbare materialen
 • 11.30 – 12.30 Rondwandeling langs 5 “small starts” voor in je tuin:
 •             Natuurlijke waterzuivering
 •             Regenwateropslag
 •             Compost toilet
 •             Leemoven met cobbank
 •             Leemmuur met groen dak
 • 12.30 – 13.30 Lunch en verplaatsen naar de Boterbloem
 • 13.30 – 14.30 Oefening 1: Leemmix maken
 • 14.30 – 16.30 Oefening 2: Bouwen met leem en leemstuc
 • 16.30 Afronding en vragen

Leraar:

Peter den Hond en Janneke Smeulders aan het bouwen in Peru

De workshop wordt verzorgd door Peter den Hond, 45 jaar oud met meer dan 7 jaar ervaring met Natuurlijk bouwen. Na het volgen van 2 workshops bouwde hij zijn eigen hobbit style huisjes in Amsterdam samen met zijn vriendin. Gevolgd door een groter eco-huis van 2 verdiepingen in Peru en verschillende eco-bouw projecten op de stadsboerderij in Osdorp. Hij verrijkte zijn ervaring verder met kennis en oefening tijdens verschillende bouwprojecten in Peru, Spanje en Nederland, waaronder een workshop van eco-bouw goeroe Gernot Mincke. Naast zijn werkzaamheden als natuurlijk bouwer maakt hij als ZZP-er onder de naam Peter Plank van alles van afval. Naast zijn ecologisch verbouwde werkplaats waar de workshop begint ontwierp en richte hij de regeneratieve “klimaat tuin” in met daarin het prototype van een Levend Huis. Deelnemers kunnen tijdens deze workshop oefenen aan een circulaire schuur en verblijfsruimte voor stadslandbouwproject PLUK in de Lutkemeerpolder.

Datum en tijd:

 • Donderdag 26 mei óf Zaterdag 28 mei 2022
 • 10.00 – 16.30

Locatie:

Ecologische boerdeij de Boterbloem (middag gedeelte)
Lutkemeerweg 262
1067 TH Amsterdam

Kosten:

 • 70 euro per persoon

Inbegrepen:

 • Workhop
 • Bouwmaterialen en gereedschap
 • Hand-out van theoriegedeelte
 • Koffie, thee en fruit

Niet inbegrepen:

 • Lunch

Algemene voorwaarden:

 • Deelname is volledig op eigen risico. De organisatie kan op geen enkelijke manier aansprakelijk worden gehouden voor schade of verwondingen aan mensen of materialen, voor, tijdens of na de activiteit. De leraar kan besilssen om een deelnemer uit te sluiten van verdere deelname als hij of zijn een veiligheidsrisico vormt voor anderen of onverantwoordelijk gedrag vertoont in de ogen van de leraar.
 • Honden zijn niet toegestaan.
 • Workshop worden georganiseerd volgens de Coronoa maatregelen van het RIVM.
 • In het geval dat de activiteit geannuleerd wordt vanwegen Corona maatregelen wordt er in overleg met de deelnemers een nieuwe datum gepland. Restitutie van betaalde inschrijfkosten is niet mogelijk.
 • Het nuttigen van alcohol en drugs is verboden tijdens de workshop.
 • De stadsboerderij is rook-vrij, dus roken aub buiten het terrein.

Vragen en aanmeldingen

Voor aanmelden of evt. vragen kun je ons bereiken via email (info@peterplank.nl) of telefonisch 06-52020467. Geef bij aanmelding aub aan welke datum je wilt (26 óf 28 mei), je naam, leeftijd en telefoonnummer.

Recensies

Wat anderen van ons vinden


“Interactief verhaal”

Het verhaal van Peter over voedselverspilling en hergebruik van dingen leken ze ook interessant te vinden. Hij maakte het goed interactief door tussendoor in z’n verhaal vragen aan ze te stellen.

Aya

“Ik respecteer zijn keus!”

Ik kan er maar niet bij, dat Peter die een universitaire opleiding heeft, er voor kiest nauwelijks geld te verdienen, zijn spullen uit prullenbakken haalt en er voor kiest om met zo weinig mogelijk te leven. En dan ook nog kapotte schoenen!!

Haitan

“Goede aanpak”

Bij aankomst pakte Peter een stuk beschimmeld brood uit de bak. Hierdoor ontstond er meteen een discussie of je zo een brood wel of niet kan voeren aan de dieren. Deze aanpak werkte heel goed.

Jan Willem

“Goed geïnformeerd”

Ik vind de twee workshops goed aansluiten bij het thema duurzaamheid. De workshopsleiders waren goed geïnformeerd en het thema kwam vaak aanbod.

Juan

Thema Workshop Natuurlijk Bouwen: Leemstuc

Lemen muur Casi Casa

“Thema Workshop Natuurlijk Bouwen: Leemstuc”

Theorie en praktijkoefening met verschillende technieken en lagen

 • Oefen mét verschillende leemstuc lagen en leembouw technieken.
 • Leer de theorie over leembouw, ontwerp, waterwerendheid, kleur en 3D relief.
 • Stucen met klei van eigen bodem, inclusief bodemtests.
 • 3 daagse workshop op 1, 14 en 29 Mei 2022
 • 25% theorie en 75% praktijk oefening
 • Draag bij een een ecologische schuur voor een biologische boerderij
 • Locatie: PLUK CSA– Ecologische boerderij De Boterbloem, Amsterdam Nieuw-West
 • 140 euro p.p. voor drie dagen

Een muur van klei uit eigen bodem

Droom jij al een tijd van het bouwen van een eigen huis van lokale materialen en grond die onder je eigen voeten zit? En wil je leren over de verschillende manieren waarmee je met leem kunt stucen en bouwen? En ook meteen hands-on oefenen met de verschillende technieken om te zien hoe het voelt?

Dan is deze thema workshop iets voor jou!

Gedurende 3 dagen leer je over 4 verschillende lagen leemstuc die je kunt aanbrengen, onder andere om het waterdicht te maken. We passen dit concreet toe op 22 meter muur die we niet alleen gaan stucen, maar deels ook gaan afbouwen met technieken zoals cob, baja reque en quincha. Daarnaast is er ruimte voor inleidende theorie over leembouw in het algemeen, met de focus op leemstuc. En met verdieping over waterwerendheid, dampdoorlatendheid, kleur en 3D-reliëfen maken met leem.

Tijdens deze driedaagse workshop leer je niet alleen de theorie, maar gaan we ook veel oefenen. We graven onze eigen klei op uit de bodem, leren deze te testen en de juiste leemmixen te maken. Hiermee bouwen we verder aan de schuur, uitgiftepunt en verblijfsruimte van biologische boerderij PLUK CSA in de Lutkemeerpolder in Amsterdam Nieuw-West.

Deze themadag workshop is onderdeel van 3 verschillende themadagen te weten: vegetatiedak aanleggen, muren van stro en leem en leemstuc.

Stucen levend huis

Leerdoelen:

 1. Opdoen van kennis en inspiratie over leemstuc en bouwen met leem. Aan bod komen de verschillende leemstuc-lagen en leembouw theorie.
 2. Praktisch oefenen met deze technieken en materialen zodat je aan het einde het vertrouwen hebt om zelf muren te stucen en kleine bouwerken van leem te maken.
 3. Verbinden met gelijkgestemde mensen.
 4. Concreet muren leemstucen van de nieuwe schuur van PLUK stadslandbouwproject in Amsterdam Nieuw-west.
Pre-stuc aanbrengen op Quincha muur

Programma:

Programma Zondag 1 Mei 2022:

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.30 Theorie over leembouw en leemstuc
 • 11.30 – 12.30 Praktijk: Afgraven klei voor leemmix en bodemtests uitvoeren
 • 12.30 – 13.15 Lunchpauze
 • 13.15 – 14.00 Theorie: Pre-stuc en cob
 • 14.00 – 16.30 Praktijk: Cobben bankje (1) en pre-stuc aanbrengen op quincha en baja reque

Programma Zaterdag 14 Mei 2022:

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.30 Theorie: Ontwerp en stap-voor-stap bouwen van hobbit huisje
 • 11.30 – 12.30 Praktijk: Vullaag en cobmix maken
 • 12.30 – 13.15 Lunchpauze
 • 13.15 – 14.00 Theorie: Vullaag en cob
 • 14.00 – 16.30 Praktijk: Cobben bankje (2) en vullaag aanbrengen op quincha en baja reque

Programma Zondag 29 Mei 2022:

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.30 Theorie: Eindstuc, waterwerendheid, kleur, 3D en polijsten
 • 11.30 – 12.30 Praktijk: Eindstuc aanbrengen
 • 12.30 – 13.15 Lunchpauze
 • 13.15 – 15.45 Praktijk: Eindstuc aanbrengen, afwerken en polijsten
 • 15.45 – 16.30 Theorie: Overzicht van verschillende stuclagen en aandachtspunten
Gepoliijste leem in de badkamer

Cursusleider:

Peter stuct zijn eigen huis

De workshop wordt verzorgd door Peter den Hond, 45 jaar oud en met meer dan 7 jaar ervaring met Natuurlijk Bouwen. Hij bouwde na het deelnemen aan 2 workshops samen met z’n vriendin Janneke Smeulders een eigen hobbit stijl eco-huis in Amsterdam. Gevolgd door de bouw van een groter eco-huis van 2 verdiepingen aan de kust in Peru en verschillende eco-bouw projecten op de stadsboerderij in Osdorp. Zijn ervaring en kennis heeft hij opgedaan tijdens verschillende bouwprojecten in Spanje, Peru en Nederland (onder andere van Leembouw goeroe Gernot Mincke).

Naast zijn werk als eco-bouwer maakt hij als ZZP-er onder de naam Peter Plank van alles van afval vanuit zijn werkplaats op de Stadsboerderij. Naast de ecologisch verbouwde werkplaats ontwierp hij het regeneratieve pilot project “De Klimaattuin” waar vorig jaar tijdens een vergelijkbare workshopserie een levend huis werd gebouwd/geplant. Dit jaar krijgt dat project een vervolg met het planten/bouwen van een levend leslokaal op de Hemkerhof op Tuinpark Amstelglorie.

Data en tijden:

 • 1, 14 en 19 mei 2022 (Let op: 2x zondag en 1x zaterdag!)
 • Van 10.15 tot 16.30 uur

Locatie:

 • PLUK CSA bij Ecologische Boerderij “De Boterbloem”
 • Lutkemeerweg 262
 • 1067 TH Amsterdam

Prijzen:

 • 140 euro p.p. voor beide dagen. 50 euro voor een losse dag (indien plek)

Inbegrepen:

 • Theorie les
 • Praktijk oefening
 • Materiaal en gereedschap
 • Hand-outs
 • Koffie, thee en fruit

Niet inbegrepen:

 • Lunch

Voorwaarden:

 • Deelname aan alle activiteiten is voor 100% op eigen risico. Op geen enkele manier kan de organisatie verantwoordelijk worden gehouden voor schade aan personen of materialen. Deelnemers verklaren bij deelname zelf voldoende verzekerd te zijn tegen elke soort schade waar ze mogelijk mee te maken krijgen tijdens deelname aan de activiteiten. De cursusleider kan besluiten een deelnemer uit te sluiten van verdere deelname indien deze onverantwoordelijk en gevaarlijk gedrag vertoont.
 • Geen honden. Deze zijn niet toegestaan op het terrein van de Boterbloem.
 • 50% aanbetaling bij aanmelding.
 • 50% restantbetaling uiterlijk 15 april 2022.
 • Workshop wordt gegeven volgens RIVM Corona richtlijnen.
 • Indien workshop niet door kan gaan wegens Corona wordt in overleg een nieuwe datum gepland. Omdat er al kosten zijn gemaakt wordt er geen geld terug gegeven tenzij er een deelnemer is die de plaats wil innemen.
 • Gebruik van alcohol en drugs tijdens workshop is verboden.

Vragen en inschrijvingen

Voor vragen en om je aan te melden kun je ons bereiken per mail (info@peterplank.nl) of telefonisch op 06-52020467.

Recensies

Wat anderen van ons vinden


“Interactief verhaal”

Het verhaal van Peter over voedselverspilling en hergebruik van dingen leken ze ook interessant te vinden. Hij maakte het goed interactief door tussendoor in z’n verhaal vragen aan ze te stellen.

Aya

“Ik respecteer zijn keus!”

Ik kan er maar niet bij, dat Peter die een universitaire opleiding heeft, er voor kiest nauwelijks geld te verdienen, zijn spullen uit prullenbakken haalt en er voor kiest om met zo weinig mogelijk te leven. En dan ook nog kapotte schoenen!!

Haitan

“Goede aanpak”

Bij aankomst pakte Peter een stuk beschimmeld brood uit de bak. Hierdoor ontstond er meteen een discussie of je zo een brood wel of niet kan voeren aan de dieren. Deze aanpak werkte heel goed.

Jan Willem

“Goed geïnformeerd”

Ik vind de twee workshops goed aansluiten bij het thema duurzaamheid. De workshopsleiders waren goed geïnformeerd en het thema kwam vaak aanbod.

Juan

Thema Workshop Natuurlijk Bouwen: Muren van stro en leem

“Thema Workshop Natuurlijk bouwen – Muren van stro en leem”

Theorie en praktijkoefening met 8 verschillende technieken

 • Leer over en oefen mét 8 verschillende natuurlijke muurbouw technieken.
 • Ontwerp, bouw, voor- en nadelen, aandachtspunten per techniek.
 • Flessen snijden met vuur en ijs voor muurdecoratie
 • 2 daagse workshop op zondag 3 en zondag 17 april 2022
 • 25% theorie en 75% praktijk oefening
 • Draag bij een een ecologische schuur voor een biologische boerderij
 • Locatie: PLUK CSA– Ecologische boerderij De Boterbloem, Amsterdam Nieuw-West
 • 90 euro p.p. voor twee dagen

Een muur van stro en leem

Speel jij al een tijd met het idee om een eigen natuurlijk huis te bouwen? En wil je leren over de verschillende manieren waarmee je natuurlijk muren kan bouwen? En ook meteen hands-on oefenen met de verschillende technieken om te zien hoe het voelt?

Dan is deze thema workshop iets voor jou!

Gedurende twee dagen leer je over maarliefst 8 verschillende natuurlijke muurbouw technieken. Technieken zoals cob, strobalen, cob- en cordwood om dragende muren mee te maken. Maar ook technieken zoals baja reque, quincha seca, quincha mojada en palletbouw om houtskeletbouw mee te vullen.

Tijdens deze tweedaagse workshop leer je niet alleen de theorie over de verschillen, de voor- en nadelen en de aandachtspunten. Maar oefen je ook in de praktijk met het aanleggen van een 22 strekkende meters muur van de schuur van biologische boerderij PLUK CSA in de Lutkemeerpolder in Amsterdam Nieuw-West.

Deze themadag workshop is onderdeel van 3 verschillende themadagen te weten: vegetatiedak aanleggen, muren van stro en leem en leemstuc. Het afstucen van de wanden gebeurt pas tijdens de (aparte) leemstuc workshop!

Cordwood muur

Leerdoelen:

 1. Opdoen van kennis en inspiratie over het bouwen van natuurlijk muren met 8 verschillende technieken. Aan bod komen het ontwerp, de bouw, voor- en nadelen en aandachtspunten.
 2. Praktisch oefenen met deze technieken en materialen zodat je aan het einde het vertrouwen hebt om je zelf muren van stro, leem, stammen en wilgen te bouwen
 3. Verbinden met gelijkgestemde mensen.
 4. Concreet muren bouwen van de schuur van PLUK stadslandbouwproject in Amsterdam Nieuw-west.

Programma:

Programma 3 april 2022:

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.30 Theorie natuurlijke muren: Ontwerp, verschil tussen dragende en niet dragende muren, overzicht van verschillende technieken
 • 11.30 – 12.30 Praktijk: Voorbereiding quincha seca, quincha mojada en palletbouw
 • 12.30 – 13.15 Lunchpauze
 • 13.15 – 14.00 Theorie: Dragende muren van leem en leemmix maken
 • 14.00 – 16.30 Praktijk: Cob, cob- en cordwood, inclusief plaatsing kozijn

Programma 17 april 2022:

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.30 Theorie:Strobouw en wanddecoratie met gesneden flessen
 • 11.30 – 12.30 Praktijk: Glazen flessen snijden met ijs en vuur
 • 12.30 – 13.15 Lunchpauze
 • 13.15 – 15.45 Praktijk: Vullen quincha seca, quincha mojada en palletbouw. Instructie voorbereiden baja reque (vlechten en incobben)
 • 15.45 – 16.30 Theorie: Overzicht van verschillen, voor- en nadelen verschillende technieken
Flessen snijden met vuur

Cursusleider:

De workshop wordt verzorgd door Peter den Hond, 45 jaar oud en met meer dan 7 jaar ervaring met Natuurlijk Bouwen. Hij bouwde na het deelnemen aan 2 workshops samen met z’n vriendin Janneke Smeulders een eigen hobbit stijl eco-huis in Amsterdam. Gevolgd door de bouw van een groter eco-huis van 2 verdiepingen aan de kust in Peru en verschillende eco-bouw projecten op de stadsboerderij in Osdorp. Zijn ervaring en kennis heeft hij opgedaan tijdens verschillende bouwprojecten in Spanje, Peru en Nederland (onder andere van Leembouw goeroe Gernot Mincke).

Naast zijn werk als eco-bouwer maakt hij als ZZP-er onder de naam Peter Plank van alles van afval vanuit zijn werkplaats op de Stadsboerderij. Naast de ecologisch verbouwde werkplaats ontwierp hij het regeneratieve pilot project “De Klimaattuin” waar vorig jaar tijdens een vergelijkbare workshopserie een levend huis werd gebouwd/geplant. Dit jaar krijgt dat project een vervolg met het planten/bouwen van een levend leslokaal op de Hemkerhof op Tuinpark Amstelglorie.

Data en tijden:

 • Zondag 3 en 17 april 2022
 • Van 10.15 tot 16.30 uur

Locatie:

 • PLUK CSA bij Ecologische Boerderij “De Boterbloem”
 • Lutkemeerweg 262
 • 1067 TH Amsterdam

Prijzen:

 • 90 euro p.p. voor beide dagen. 50 euro voor een losse dag (indien plek)

Inbegrepen:

 • Theorie les
 • Praktijk oefening
 • Materiaal en gereedschap
 • Hand-outs
 • Koffie, thee en fruit

Niet inbegrepen:

 • Lunch

Voorwaarden:

 • Deelname aan alle activiteiten is voor 100% op eigen risico. Op geen enkele manier kan de organisatie verantwoordelijk worden gehouden voor schade aan personen of materialen. Deelnemers verklaren bij deelname zelf voldoende verzekerd te zijn tegen elke soort schade waar ze mogelijk mee te maken krijgen tijdens deelname aan de activiteiten. De cursusleider kan besluiten een deelnemer uit te sluiten van verdere deelname indien deze onverantwoordelijk en gevaarlijk gedrag vertoont.
 • Geen honden. Deze zijn niet toegestaan op het terrein van de Boterbloem.
 • 50% aanbetaling bij aanmelding.
 • 50% restantbetaling uiterlijk 20 maart 2022.
 • Workshop wordt gegeven volgens RIVM Corona richtlijnen.
 • Indien workshop niet door kan gaan wegens Corona wordt in overleg een nieuwe datum gepland. Omdat er al kosten zijn gemaakt wordt er geen geld terug gegeven tenzij er een deelnemer is die de plaats wil innemen.
 • Gebruik van alcohol en drugs tijdens workshop is verboden.

Vragen en inschrijvingen

Voor vragen en om je aan te melden kun je ons bereiken per mail (info@peterplank.nl) of telefonisch op 06-52020467.

Recensies

Wat anderen van ons vinden


“Interactief verhaal”

Het verhaal van Peter over voedselverspilling en hergebruik van dingen leken ze ook interessant te vinden. Hij maakte het goed interactief door tussendoor in z’n verhaal vragen aan ze te stellen.

Aya

“Ik respecteer zijn keus!”

Ik kan er maar niet bij, dat Peter die een universitaire opleiding heeft, er voor kiest nauwelijks geld te verdienen, zijn spullen uit prullenbakken haalt en er voor kiest om met zo weinig mogelijk te leven. En dan ook nog kapotte schoenen!!

Haitan

“Goede aanpak”

Bij aankomst pakte Peter een stuk beschimmeld brood uit de bak. Hierdoor ontstond er meteen een discussie of je zo een brood wel of niet kan voeren aan de dieren. Deze aanpak werkte heel goed.

Jan Willem

“Goed geïnformeerd”

Ik vind de twee workshops goed aansluiten bij het thema duurzaamheid. De workshopsleiders waren goed geïnformeerd en het thema kwam vaak aanbod.

Juan

Peter Plank’s Plannen voor 2022

2021 zou het jaar van de ecologische én sociale regeneratie worden voor Peter Plank. Vooral dat eerste is goed gelukt met veel natuurlijk bouwen projecten, Levend Huis Talks, planten van een levend huis en het aanleggen van de klimaattuin op de Stadsboerderij Osdorp.

Kwa sociale regeneratie kijk ik met veel voldoening terug op de buurtkinderen die twee keer per week, meestal met een goede energie, bij Toos, Mike en mij kwamen “Buurten bij de Boer”. Maar in andere projecten ervaren hoe lastig ik het vind om coöperatief écht samen te werken en je aan te passen aan de werkwijze van anderen als je iets groots wil bereiken. En ook het samenwerken in je buurt of met de gemeente vergt erg veel geduld waarbij het resultaat vaak niet vergaand genoeg is voor mij.

Er is ook een natuurlijk focus gekomen op natuurlijk bouwen waar blijkbaar veel vraag naar is en maar weinig aanbod rondom Amsterdam. Dat ging wel koste van het uitproberen van Peter Plank’s “Leven-van-afval business model” en het maken van houten surfplanken.

Back to the land

Voor 2022 neem ik me ik mezelf het volgende voor om:

Meer te vernieuwen en innoveren ipv. reproduceren. “Mijn creaties” beginnen wel een beetje veel op elkaar te lijken. Ik wil me graag door-ontwikkelen óp en experimenteren mét het planten van levend huizen en voedselbossen. En oefenen met bouwen met steen en van rocket-stoves. Zou ik hiervoor talent hebben?

In teamverband te gaan bouwen. In egalitair coöperatief verband komt mijn kracht niet tot z’n recht en met louter vrijwilligers kan té vrijblijvend zijn. Maar hoe zou het zijn met een team van leem-leerlingen om mij heen die gedurende het jaar meebouwen om meer verschil te kunnen maken? Met één participatieve en delegerende kapitein op het schip.

Terug naar het platteland te gaan. Back tot the land” resoneert bij mij. Wonen en werken op één plek waar de mens in gezondere proporties bestaat tov. de natuur. Een plek met meer ruimte om mij heen, minder ongezonde prikkels. Een plek waar ik zorg kan dragen voor een stukje land zodat die z’n eco-systeemfuncties weer goed kan uitvoeren. Gelukkig hebben we zo’n plekje gevonden in Picos de Europa (Noord-Spanje) en kunnen we 2022 al wat kleine stappen zetten. (zie video hieronder) Of heb ik een té romantisch beeld van off-grid leven in de natuur?

Me regelmatig af te vragen of ik wel meer geef dan neem. Niet alleen wat betreft uitwisseling met de aarde en levende wezens. Maar ook of ik nog wel “genoeg” beteken voor mijn medemens. Sommigen zeggen dat ik met Peter Plank anderen inspireer en mooie dingen leer, maar ik wil ook simpelweg er voor mensen om me heen zijn. Sinds we gestopt zijn met FairMail is die sociaal helpende kant van me wat ondergesneeuwd. Altijd wel iets te doen. Heeft iemand nog een lekkende kraan die gerepareerd moet worden? 🙂

Sneller tevreden zijn. Haha, hiermee kunnen alle bovenstaande voornemens linea recta de prullenbak in als ik voor mezelf, en voor anderen (!), de lat minder hoog wil leggen. Hoe ik dat ga combineren weet ik nog niet, maar in ieder geval vaker realiseren hoe goed ik het heb en dat het glas met recht als half vol ipv. half leeg gezien kan worden. Zodat minder mensen het gevoel hebben dat ze op hun tenen moeten lopen bij mij.

Thema Workshop Natuurlijk Bouwen – Vegetatiedak aanleggen

“Thema Workshop Natuurlijk Bouwen- Vegetatiedak aanleggen”

Theorie én praktijkoefening met zelf een vegetatiedak aanleggen

 • Thema’s: ontwerp & opbouw, aanleg, onderhoud, voor- en nadelen, aandachtspunten, verschil met sedum daken, combineren met wateropvang en opwekken van zonne-energie
 • 1 daagse workshop op zondag 20 maart 2022
 • 25% theorie en 75% praktijk oefening
 • Draag bij een een ecologische schuur voor een biologische boerderij
 • Locatie: PLUK CSA– Ecologische boerderij De Boterbloem, Amsterdam Nieuw-West
 • 50 euro per persoon

Een bloementuin op je dak

Speel jij al een tijd met het idee om een bestaand dak om te bouwen tot weelderig vegetatiedak? Of wil je in de toekomst een nieuw dak aanleggen, dat naast jouw droog houden, ook een leefplek biedt aan insecten, vogels en bloemen?

Goed idee! Want met een vegetatiedak draag je bij aan verkoeling binnen en buiten, help je voorkomen dat het riool overstort en geef je ruimte terug aan de natuur. En meer!. Een vegetatiedak is een met planten begroeid dak. In tegenstelling tot een sedumdak groeien er grassen en andere planten van 10 tot 50 cm hoogte in 5 tot 15 cm aarde. Dat zet pas zoden aan de dijk met het opvangen van regenwater en fijnstof! Het kan een plat of schuin dak zijn. Van een huis, maar ook van een tuinmuur, hot-tub of lemen pizzaoven.

Tijdens deze eendaagse workshop leer je niet alleen de theorie. Maar oefen je ook in de praktijk met het aanleggen van een vegetatiedak van bijna 60 m2 op de nieuwe schuur van biologische boerderij PLUK CSA in de Lutkemeerpolder in Amsterdam Nieuw-West.

Deze themadag workshop is onderdeel van 3 verschillende themadagen te weten: vegetatiedak aanleggen, muren van stro en leem en leemstuc.

Vegetatiedak boven een hot-tub
Vegetatiedak boven een hot-tub

Leerdoelen:

 1. Opdoen van kennis en inspiratie over het aanleggen van vegetatiedaken. Aan bod komen het ontwerp & opbouw, de aanleg, het onderhoud, voor- en nadelen, aandachtspunten, verschil met sedumdaken. En hoe je een vegetatiedak combineert met evt. wateropvang en opwekken van zonne-energie.
 2. Praktisch oefenen met deze technieken en materialen zodat je aan het einde het vertrouwen hebt om je eigen vegetatiedak aan te leggen.
 3. Verbinden met gelijkgestemde mensen.
 4. Een concreet vegetatiedak aanleggen op de schuur van PLUK stadslandbouwproject in Amsterdam Nieuw-west.

Programma:

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.30 Theorie vegetatiedaken: Ontwerp & opbouw, voordelen, nadelen, aandachtspunten, aanleg & onderhoud.
 • 11.30 – 12.30 Praktijk: Aanbrengen dakfolie en drainage
 • 12.30 – 13.15 Lunchpauze
 • 13.15 – 14.00 Theorie: Verschil met sedumdak en combineren met wateropvang en opwekking zonnestroom
 • 14.00 – 16.30 Praktijk: Aanbrengen vegetatielaag en hemelwaterafvoer

Cursusleider:

De workshop wordt verzorgd door Peter den Hond, 45 jaar oud en met meer dan 7 jaar ervaring met Natuurlijk Bouwen. Hij bouwde na het deelnemen aan 2 workshops samen met z’n vriendin Janneke Smeulders een eigen hobbit stijl eco-huis in Amsterdam. Gevolgd door de bouw van een groter eco-huis van 2 verdiepingen aan de kust in Peru en verschillende eco-bouw projecten op de stadsboerderij in Osdorp. Zijn ervaring en kennis heeft hij opgedaan tijdens verschillende bouwprojecten in Spanje, Peru en Nederland (onder andere van Leembouw goeroe Gernot Mincke).

Naast zijn werk als eco-bouwer maakt hij als ZZP-er onder de naam Peter Plank van alles van afval vanuit zijn werkplaats op de Stadsboerderij. Naast de ecologisch verbouwde werkplaats ontwierp hij het regeneratieve pilot project “De Klimaattuin” waar vorig jaar tijdens een vergelijkbare workshopserie een levend huis werd gebouwd/geplant. Dit jaar krijgt dat project een vervolg met het planten/bouwen van een levend leslokaal op de Hemkerhof op Tuinpark Amstelglorie. Hij bouwde tot nu toe 9 verschillende groene daken in Peru en Nederland, op (levende) huizen & tuinmuren en boven hot-tubs en pizzaovens.

Data en tijden:

 • Zondag 20 maart 2022
 • Van 10.15 tot 16.30 uur

Locatie:

 • PLUK CSA bij Ecologische Boerderij “De Boterbloem”
 • Lutkemeerweg 262
 • 1067 TH Amsterdam

Prijzen:

 • 50 euro p.p.

Inbegrepen:

 • Theorie les
 • Praktijk oefening
 • Materiaal en gereedschap
 • Hand-outs
 • Koffie, thee en fruit

Niet inbegrepen:

 • Lunch

Voorwaarden:

 • Deelname aan alle activiteiten is voor 100% op eigen risico. Op geen enkele manier kan de organisatie verantwoordelijk worden gehouden voor schade aan personen of materialen. Deelnemers verklaren bij deelname zelf voldoende verzekerd te zijn tegen elke soort schade waar ze mogelijk mee te maken krijgen tijdens deelname aan de activiteiten. De cursusleider kan besluiten een deelnemer uit te sluiten van verdere deelname indien deze onverantwoordelijk en gevaarlijk gedrag vertoont.
 • Geen honden. Deze zijn niet toegestaan op het terrein van de Boterbloem.
 • 50% aanbetaling bij aanmelding.
 • 50% restantbetaling uiterlijk 6 maart 2022.
 • Workshop wordt gegeven volgens RIVM Corona richtlijnen.
 • Indien workshop niet door kan gaan wegens Corona wordt in overleg een nieuwe datum gepland. Omdat er al kosten zijn gemaakt wordt er geen geld terug gegeven tenzij er een deelnemer is die de plaats wil innemen.
 • Gebruik van alcohol en drugs tijdens workshop is verboden.

Vragen en inschrijvingen

Voor vragen en om je aan te melden kun je ons bereiken per mail (info@peterplank.nl) of telefonisch op 06-52020467.

Recensies

Wat anderen van ons vinden


“Interactief verhaal”

Het verhaal van Peter over voedselverspilling en hergebruik van dingen leken ze ook interessant te vinden. Hij maakte het goed interactief door tussendoor in z’n verhaal vragen aan ze te stellen.

Aya

“Ik respecteer zijn keus!”

Ik kan er maar niet bij, dat Peter die een universitaire opleiding heeft, er voor kiest nauwelijks geld te verdienen, zijn spullen uit prullenbakken haalt en er voor kiest om met zo weinig mogelijk te leven. En dan ook nog kapotte schoenen!!

Haitan

“Goede aanpak”

Bij aankomst pakte Peter een stuk beschimmeld brood uit de bak. Hierdoor ontstond er meteen een discussie of je zo een brood wel of niet kan voeren aan de dieren. Deze aanpak werkte heel goed.

Jan Willem

“Goed geïnformeerd”

Ik vind de twee workshops goed aansluiten bij het thema duurzaamheid. De workshopsleiders waren goed geïnformeerd en het thema kwam vaak aanbod.

Juan

Twee Workshop-series Natuurlijk en Off-grid Bouwen

“Bouwen aan een Levend Huis”

2 Workshopseries Natuurlijk en Off-grid Bouwen

 • Thema’s: leembouw, strobouw, groene daken, natuurlijke waterzuivering, composttoilet, leemstuc en meer
 • 7 Maandelijks workshop dagen op zondag van maart t/m oktober 2022
 • 2 Optionele extra praktijkdagen voor wie extra wil oefenen
 • 30% theorie en 70% praktijk oefening
 • Locatie: Hemkerhof – Tuinpark Amstelglorie, Amsterdam
 • 500 euro per persoon

Bouw je eigen off-grid huis in 2022

Heb jij plannen vóór of droom jij ván zelfvoorzienend leven in je zelfgebouwde huis gemaakt van natuurlijke materialen? Dan is deze workshopserie dé manier voor jou om kennis te maken met de belangrijkste concepten en de theorie te leren. En om praktijkervaring op te doen zodat je kunt ervaren dat iedereen zijn of haar eigen huis kán (of eigenlijk zou moeten) bouwen.

We doen dit vanuit het perspectief van “deep ecology” en gebruik makend van goedkope, simpele en laag technologische oplossingen die iedereen zelf kan maken. Tijdens de workshopserie experimenteren we bovendien met het summum van natuurlijk bouwen: het planten en sculpturen van een innovatief “Levend Leslokaal” bestaand uit levende bomen.

Tijdens de workshop-serie van 2021 planten en bouwden we een levend huis in de Klimaattuin van de Stadsboerderij Osdorp. In 2022 borduren we voort op de geleerde lessen van vorig jaar met de bouw van een Levend Leslokaal op de Hemkerhof. Tijdens de workshop-serie leer je vanaf de fundering met autobanden tot en met het vegetatiedak om een off-grid gebouw te bouwen. Inclusief compost toilet en natuurlijke waterzuivering. Met dit jaar nog meer ruimte om praktisch te oefenen tijdens twee extra praktijkdagen.

Levend Huis
Levend Huis gebouwd in Klimaattuin, Stadsboerderij Osdorp -2021

Leerdoelen:

Eco-bouw huis van Peter Plank in Peru – 2020
 1. Opdoen van kennis en inspiratie over Natuurlijk en Off-Grid Bouwen. Aan bod komen leembouw, strobouw, groene daken, natuurlijke waterzuivering, composttoilet, cob, cordwood, bouwen met afval, fundering met autobanden, rondhout skelet bouw, reciprook dak, klimaatadaptief bouwen en leemstuc.
 2. Praktisch oefenen met deze technieken en materialen zodat je aan het einde het vertrouwen hebt om je eigen off-grid woning te bouwen.
 3. Verbinden met gelijkgestemde mensen.
 4. Door middel van actie-onderzoek bijdragen aan het verder ontwikkelen van het concept van een “Levend Leslokaal”.
Levend Leslokaal
Ontwerp Levend Leslokaal Hemkerhof

Programma:

De onderstaande data zijn voor de eerste workshop serie (groep A). Bij voldoende interesse wordt er een tweede parallelle serie georganiseerd (groep B). De data hiervoor staan hieronder tussen haakjes.

Dag 1 – 13 maart 2022: “De wortels van een levend Huis” – Introductie natuurlijk bouwen en verdieping over funderingen zonder cement (groep B op 27 maart)

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.30 Theorie natuurlijk bouwen: wat is het/wat kan het zijn? Filosofie, levenswijze, bouwwijze, ontwerp, locatie, materialen
 • 11.30 – 12.30 Praktijk: Bodemtest en materiaal leren kennen. Basis technieken van leem mengen, stro hakken, mix maken en bodemtest
 • 12.30 – 13.15 Lunchpauze
 • 13.15 – 14.00 Theorie: Funderingen zonder cement, elephant foot, aardbeving bestendigheid, constructieve stevigheid
 • 14.00 – 16.30 Praktijk: Fundering aanleggen (autobanden vullen met grind en aanstampen)

Dag 2 – 10 april 2022: “Het skelet van een levend huis” – Rondhoutenframe (groep B op 24 april)

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.30 Theorie: Overzicht van dragende en niet-dragende natuurlijke muren.
 • 11.15 – 12.45 Praktijk: Houtskelet bouw met rondhout (beitelen en verbindingen)
 • 12.45 – 13.30 Lunchpauze
 • 13.30 – 14.00 Theorie: Vuistregels en diktes voor genoeg stevigheid bij bouwen met rondhout
 • 14.00 – 16.30 Praktijk: Houtskelet bouw met rondhout (diagonalen, kruisen)

Dag 3 – 8 mei 2022: Reciprodak – structuur (groep A én B)

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.00 Theorie: Instructie aanleg reciprodak
 • 11.00 – 12.45 Praktijk: Plaatsen dakliggers reciprodak
 • 12.45 – 13.30 Lunch
 • 13.30 – 14.30 Theorie: Voordelen reciprodak en berekenen van dakhoek, grootte ventilatieopening, dikte en lengte dakliggers etc.
 • 14.30 – 16.30 Praktijk: Bevestiging dakliggers en plaatsen secundaire liggers

Dag 4 – 15 mei 2022: Aftimmeren en cobben reciprodak – optionele praktijk dag (groep B op 22 mei)

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.00 Instructie dak aftimmeren
 • 11.00 – 12.30 Praktijk: dak aftimmeren
 • 12.30 – 13.15 Lunch
 • 13.15 – 14.00 Cob maken
 • 14.00 – 16.30 Praktijk: dak aftimmeren en cobben

Dag 5 – 5 juni 2022: “Levend Dak” – Vegetatiedak (groep A én B)

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.30 Theorie: voordelen, ontwerp en aandachtspunten groen dak. Verschil met sedum dak
 • 11.30 – 12.45 Praktijk: Plaatsen dakfolie en aanleg dakdrainage
 • 12.45 – 13.30 Lunchpauze
 • 13.30 – 14.30 Theorie: zonnepanelen en opslag zonne-energie
 • 14.30 – 16.30 Praktijk: Installeren en beplanten vegetatie dak

Dag 6 – 12 juni 2022: Dakranden en hemelwater afvoer – optionele praktijk dag (groep B op 19 juni)

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.00 Instructie dakranden plaatsen
 • 11.00 – 12.30 Praktijk: dakranden plaatsen
 • 12.30 – 13.15 Lunch
 • 13.15 – 14.00 Instructie aftimmeren lichtkoepel
 • 14.00 – 16.30 Praktijk: dakranden en lichtkoepel aftimmeren

Dag 7 – 3 juli 2022: “Levende Muren” – 8 verschillende natuurlijke muurtechnieken (groep B op 17 juli)

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.30 Theorie: Overzicht van dragende en niet dragende natuurlijke muren en soorten vulling (strobalen, cob- en cordwood, cob, quincha seca, quincha mojada, baja reque, palletbouw)
 • 11.30 – 12.45 Praktijk: Oefenen met verschillende muren vullen
 • 12.45 – 13.30 Lunchpauze
 • 13.30 – 14.30 Theorie: Flessen kunst van oude flessen
 • 14.30 – 16.30 Praktijk: Oefenen met flessen snijden en plaatsen

Dag 8 – 11 september 2022: “Levende Tuin” – Composttoilet, Natuurlijke waterzuivering en klimaat adaptief tuinontwerp (groep B op 25 september)

 • 10.30 – 11.15 Theorie: Nutriënten kringloop, overzicht, voordelen, ontwerp en aandachtspunten composttoilet
 • 11.15 – 12.45 Praktijk: Installeren droog composttoilet
 • 12.45 – 13.30 Lunchpauze
 • 13.30 – 14.30 Theorie: Natuurlijke waterzuivering (helofytenfilter, vetvang, infiltratiebed)
 • 14.30 – 16.30 Praktijk: Aanleg natuurlijke waterzuivering

Dag 9 – 9 oktober 2022: ”Levende Huid” – Leem stucen (groep B op 23 oktober)

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.30 Theorie Leemstuc: waterbestendigheid, kleur, textuur, doorlatendheid, vochtigheid en temperatuurregulering
 • 11.30 – 12.45 Praktijk: Oefenen met leem stucen, 3D reliëf
 • 12.45 – 13.30 Lunchpauze
 • 13.30 – 14.30 Theorie: Leemstuc: verschillende lagen
 • 14.30 – 16.30 Praktijk: Afwerken leemstuc en aanbrengen pre-stuc en vullaag

Cursusleider:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is FullSizeRender-21-1024x1024.jpg
Peter den Hond en Janneke Smeulders aan het bouwen in Peru

De workshops worden verzorgd door Peter den Hond, 45 jaar oud en met meer dan 7 jaar ervaring met natuurlijk en off-grid bouwen. Hij bouwde na het deelnemen aan 2 workshops samen met z’n vriendin Janneke Smeulders een eigen hobbit stijl eco-huis in Amsterdam. Gevolgd door de bouw van een groter eco-huis van 2 verdiepingen aan de kust in Peru en verschillende eco-bouw projecten op de stadsboerderij in Osdorp. Zijn ervaring en kennis heeft hij opgedaan tijdens verschillende bouwprojecten in Spanje, Peru en Nederland (onder andere van Leembouw goeroe Gernot Mincke).

Naast zijn werk als eco-bouwer maakt hij als ZZP-er onder de naam Peter Plank van alles van afval vanuit zijn werkplaats op de Stadsboerderij. Naast de ecologisch verbouwde werkplaats ontwierp hij het regeneratieve pilot project “De Klimaattuin” waar vorig jaar tijdens een vergelijkbare workshopserie een levend huis werd gebouwd/geplant. Dit jaar krijgt dat project een vervolg met het planten/bouwen van een levend leslokaal op de Hemkerhof op Tuinpark Amstelglorie.

Data en tijden:

 • Workshops “Natuurlijk bouwen” (7x) groep A: 13 maart, 10 april, 8 mei, 5 juni, 3 juli, 11 september en 9 oktober 2022. Groep B op 27 maart, 24 april, 8 mei, 5 juni, 17 juli, 25 september en 23 oktober 2022.
 • Optionele praktijkdaken (2x) groep A: 15 mei en 12 juni 2022. Groep B op 22 mei en 19 juni 2022.
 • Alle activiteiten zijn van 10.30 tot 16.30

Locatie:

Hemkerhof – Tuinpark Amstelglorie

Jan Vroegopsingel 7

1096 CN Amsterdam

Prijzen:

 • Serie van 7 workshop plus 2 praktijkdagen: 500 euro p.p.
 • Losse workshops (indien plek): 70 euro p.k.

Inbegrepen:

 • 7x Theorie les natuurlijk en off-grid bouwen (los 35 euro p.k.)
 • 9x Praktijk oefening natuurlijk en off-grid bouwen (los 35 euro p.k.)
 • Evt. extra praktijkoefening tussendoor (in overleg)
 • Materiaal en gereedschap
 • Hand-outs
 • Koffie, thee en fruit

Niet inbegrepen:

 • Lunch

Voorwaarden:

 • Deelname aan alle activiteiten is voor 100% op eigen risico. Op geen enkele manier kan de organisatie verantwoordelijk worden gehouden voor schade aan personen of materialen. Deelnemers verklaren bij deelname zelf voldoende verzekerd te zijn tegen elke soort schade waar ze mogelijk mee te maken krijgen tijdens deelname aan de activiteiten. De cursusleider kan besluiten een deelnemer uit te sluiten van verdere deelname indien deze onverantwoordelijk en gevaarlijk gedrag vertoont.
 • Geen honden. Deze zijn niet toegestaan op het terrein van Amstelglorie.
 • 50% aanbetaling bij aanmelding.
 • 50% restantbetaling 2 weken voor eerste dag.
 • Workshop wordt gegeven volgens RIVM Corona richtlijnen.
 • Indien workshop niet door kan gaan wegens Corona wordt in overleg een nieuwe datum gepland. Omdat er al kosten zijn gemaakt wordt er geen geld terug gegeven tenzij er een deelnemer is die de vrijkomende plaats wil en kan innemen.
 • Gebruik van alcohol en drugs tijdens workshop is verboden.

Vragen en inschrijvingen

Voor evt. vragen of om je aan te melden kun je ons bereiken per mail (info@peterplank.nl) of telefonisch op 06-52020467.

Recensies

Wat anderen van ons vinden


“Interactief verhaal”

Het verhaal van Peter over voedselverspilling en hergebruik van dingen leken ze ook interessant te vinden. Hij maakte het goed interactief door tussendoor in z’n verhaal vragen aan ze te stellen.

Aya

“Ik respecteer zijn keus!”

Ik kan er maar niet bij, dat Peter die een universitaire opleiding heeft, er voor kiest nauwelijks geld te verdienen, zijn spullen uit prullenbakken haalt en er voor kiest om met zo weinig mogelijk te leven. En dan ook nog kapotte schoenen!!

Haitan

“Goede aanpak”

Bij aankomst pakte Peter een stuk beschimmeld brood uit de bak. Hierdoor ontstond er meteen een discussie of je zo een brood wel of niet kan voeren aan de dieren. Deze aanpak werkte heel goed.

Jan Willem

“Goed geïnformeerd”

Ik vind de twee workshops goed aansluiten bij het thema duurzaamheid. De workshopsleiders waren goed geïnformeerd en het thema kwam vaak aanbod.

Juan

Gezocht: Stagiair (m/v) Natuurlijk en Regeneratief Bouwen

Nieuw: Ga in de leer bij Peter Plank! Voor volgend jaar staan er al zo veel leuke bouwprojecten in de steigers dat er ruimte is voor 1 of 2 mensen die zich part-time willen verdiepen in Natuurlijk en Regeneratief bouwen. Dit kan als stage voor een opleiding zijn, maar ook voor geïnteresseerden die tijd vrij kunnen maken om zich verder te ontwikkelen.

Wat zoeken we:

 • Geïnteresseerd in Natuurlijk en Regeneratief bouwen.
 • Praktisch en probleem oplossend ingesteld.
 • Positieve mind-set, verantwoordelijk, communicatief en eerlijk.
 • Niet vies van fysiek werk en een beetje modder.
 • Iemand die meer komt brengen dan halen.
 • Handig. Ervaring met natuurlijk bouwen is niet vereist, maar wel een pré.
 • Beschikbaarheid van minimaal 1 en maximaal 3 dagen per week (waaronder zaterdag en/of zondag).
 • Periode April tot en met September 2022.
 • Man/vrouw maakt (natuurlijk) niet uit.
 • Leeftijd 16 t/m 66.
Wil je mooie dingen leren bouwen van natuurlijke materialen?

Wat kunnen we bieden:

 • Leuke en leerzame projecten rondom Amsterdam waar je veel leert en concreet aan de slag gaat.
 • Projecten variëren inhoudelijk en gaan over houtskeletbouw, stro isolatie, leembouw, leemstuc, groen dak, levend bouwen, begeleiden van bouwdagen met vrijwilligers en/of kinderen.
 • Theoretische inzichten tijdens de gesprekken tussendoor.
 • Na een proef periode is afhankelijk van de klus een stage vergoeding mogelijk.
 • Na een proef periode is gratis deelname aan workshops Peter Plank mogelijk.
 • Contact met inspirerende community van natuurlijk bouwers, projecten, cursusdeelnemers en vrijwilligers.
 • Ervaring met het werken als natuurlijk bouwer om te zien of je daar je beroep van wil/kan maken.
Ben je niet bang voor een beetje modder?

Hoe meld je je aan?

Stuur je CV en motivatie brief aan info@peterplank.nl en we nemen contact met je op. Voor evt vragen: Peter den Hond 06-52020467

Wil je in contact komen met een community van mensen die “anders” willen leven?

Eerste houten surfplanken komen uit Peter Plank’s werkplaats

Wat waren ze stoked, de zes deelnemers aan de workshop “bouw je eigen houten surfplank”, toen ze hun babies toonden voor de finale photo shoot. Daarmee kwam een einde aa de vijfdaagse workshop in de werkplaats van Peter Plank op de stadsboerderij in Osdorp. De workshop stond onder leiding van de Belgische shaper Philippe Martens van Sinum Surfboards. Voor hem was het de eerste workshop buiten België.

Bouw jij je eigen surfplank in 2022?

Bij genoeg animo wordt de workshop in de zomer van 2022 herhaald. Je kunt je interesse alvast kenbaar maken via het contactformulier hieronder. Geniet hieronder nog wat van de plaatjes van de workshop:

Bouw mee aan de goede zaak in 2022

Komend jaar belooft een druk en spannend jaar te worden voor Peter Plank. Er staan nu al drie natuurlijke bouwprojecten in de steigers. Stuk voor stuk bouwsels voor projecten die een bijdrage leveren aan zaken die Peter Plank belangrijk vindt zoals korte voedselketens, milieueducatie en groene buurtinitiatieven. En bouwsels waar ook jij, tijdens workshops, een bijdrage aan kan leveren.

Gebouw voor PLUK Gemeenschapslandbouw – Lutkemeerpolder

Pluk! Groenten van West is een gemeenschap van mensen die lokaal en biologisch voedsel belangrijk vinden. Elk weekend van mei tot november komen zij naar deze tuinderij ten westen van Amsterdam om hun eigen verse groenten, kruiden en bloemen te oogsten. Dat loopt zo goed dat ze sinds dit jaar een tweede locatie hebben op de Boterbloem op de rand van de Lutkemeerpolder.

Wat echter nog ontbreekt is een overdekte binnenruimte voor de vrijwilligers, een uitgiftepunt voor de groenten en een overkapping voor materiaal en gereedschap. Met hulp van vrijwilligers en tijdens workshops gaan we de ruimte van zo’n 50m2 komend jaar bouwen. Met een vegetatiedak, muren van met stro gevulde pallets, afgestuct met leem en een fundering van met grind gevulde autobanden. Hopelijk kan Peter Plank zo een kleine bijdrage leveren aan het visionaire idee voor een voedselpark in de Lutkemeerpolder.

Levend Leslokaal Hemkerhof -Amstelglorie

De Hemkerhof is een gemeenschappelijke tuin op Amstelglorie. Het is een proeftuin voor natuurlijk tuinieren die zich richt op drie E-pijlers: Ecologie, Educatie en Eetbaar. Er is een natuurlijke moestuin, voedselbos, verfplantentuin, imkerij en (eetbare) bloemenpluktuin. In het tuinseizoen zijn er workshops, cursussen, proeverijen en festiviteiten. De Hemkerhof wordt als locatie gebruikt door de werkgroep Natuureducatie. Deze werkgroep verzorgt educatie voor scholen, voor individuele tuinders en voor buurtbewoners.

Waar het nog aan ontbreekt is een goed onderkomen hiervoor. Geïnspireerd door het Levend Huis dat we dit jaar bouwden op stadsboerderij Osdorp bouwen en planten we hier volgend jaar een heus Levend Leslokaal. Poepen en plassen leren de kinderen doen op een droog compost toilet waarmee ze de vruchtenbomen helpen bemesten. In totaal zal het bouwen 2 jaar duren. In 2023 maken we ook nog een berging van “cob” en een rocket stove voor het leslokaal.

Huisvesting WURM voor groene buurtinitiatieven -Sloterdijkermeer

WURM wil een rustige groene plek creëren om elkaar te ontmoeten en te experimenteren, waar buurtbewoners materialen, vaardigheden en ideeën uitwisselen en waar ze samen in actie komen voor een gezonde, groene en sociale samenleving.

Het bakstenen gebouw dat momenteel in hun gemeenschapstuin staat heeft echter een radicale renovatie nodig. Peter Plank’s renovatievoorstel wordt momenteel binnen het bestuur van het tuinpark besproken. WURM staat voor “We Use Recycled Materials” dus je kunt al een beetje raden hoe we met vrijwilligers en workshop deelnemers dit gebouw gaan bouwen.

Bouw mee aan de goede zaak en empower jezelf!

We zijn nu druk bezig met het inplannen van de bouwactiviteiten en de workshops waar jij ook aan kunt meedoen. Dan bouw je ook mee aan de goede zaak. En empower je jezelf om te leren je eigen huis te bouwen. Meer informatie volgt in de volgende nieuwsbrief. Wil je je alvast vrijblijvend voorinschrijven voor een van de bouwprojecten stuur dan een mail naar info@peterplank.nl of met het formulier hieronder.

Een levend huis planten: van droom tot werkelijkheid

Ik weet nog goed dat we begin januari 2021, met de buurtkinderen die meededen met “Buurten bij de Boer”, het hadden over onze voornemens voor komend jaar. Voor Peter Plank geen “beter m’n best doen op school” of “geen ruzie meer maken met mijn zusje”. Nee mijn droom was het planten van een levend huis. “En jullie gaan me daarbij helpen” zei ik nog.

De droom: de natuur je eigen huis laten groeien

Het bouwen van onze eigen natuurlijke huizen in Peru en Nederland behoort tot de hoogtepunten van mijn leven. Maar het is best wel fysiek zwaar werk al die modder! Hoe vet zou het zijn als ik de natuur een deel van het werk zou kunnen laten doen? Door het huis niet zelf te bouwen, maar te planten. De vraag was natuurlijk of dit een realistisch idee was of niet?

Een huis planten doe je niet alleen

Deelnemers workshop serie “Natuurlijk en Off-grid bouwen 2021”

Hier zou ik wel wat hulp bij kunnen gebruiken dacht ik. Wat betreft ontwerp, problemen oplossen en het bouwen zelf. Zo werd het bouwen van het levend huis in de Klimaattuin van Stadsboerderij Osdorp het middelpunt van de workshop serie “Natuurlijk en Off-grid bouwen 2021”. Gedurende 7 maanden kwamen maandelijks 6 deelnemers leren en helpen. Ook organiseerden we 6 “Levend Huis Talks” waar in totaal 20 verschillende deelnemers en sprekers de koppen bij elkaar staken om verschillende vraagstukken uit te diepen. Denk aan “Kun je wortels als fundering benutten ipv. heipalen” en “Hoe krijg je levende muren waterdicht”. Stuk voor stuk prikkelende bijeenkomsten die meestal oplossingen brachten en vaak ook weer nieuwe vragen. Maar dat hoort erbij.

Bouwen voor de komende regeneraties

All-focus

Een ding was vanaf het begin al duidelijk: dit zou geen snelle bouwtechniek zijn. Als je wil wonen in een soort “holle boom” zul je geduld moeten hebben. Best kans dat ik er niet meer ben als het levend huis volgroeid is. Daarom heb ik ook geprobeerd kinderen uit de buurt bij de bouw te betrekken. En ze gezegd dat het levend huis nu ook van hen is. En dat ik hoop dat ze het verder zullen begeleiden en snoeien als ik er niet meer ben. Juist dit lange termijn denken fascineert me. Misschien wel omdat het zo’n contrast is met het korte-termijn denken dat overal in onze samenleving de overhand lijkt te hebben.

Resultaat jaar 1:

Negen maanden na het planten in februari 2021 mag het resultaat er zijn. De 14 bomen die de komende jaren het frame van het huis gaan vormen zijn geplant. Als structuur om de groei van de bomen te begeleiden hebben we in het midden een “conventioneel” natuurlijk bouwwerk gemaakt van leem, stro en rondhout. Zo kunnen we 8 bomen begeleiden in een soort koepelvorm en de overige 6 bomen begeleiden tot raam- en deurkozijnen. Omdat we niet 20 jaar kunnen wachten op een gezellig huisje hebben we de muren met verschillende technieken gedicht en een vegetatiedak geplaatst. Het idee is dat over 20 jaar de bomen het dak kunnen dragen en het natuurlijk bouwwerk verwijderd zou kunnen worden om een ander levend bouwsel te begeleiden. Dank aan Iris Klapwijk voor het maken van bovenstaande video van de bouw.

Doel jaar 2:

Vrijwilligers helpen bij het leemstucen

Het meeste werk voor de mens zit er nu op. Nu gaat de natuur aan de slag. Natuurlijk gaan we die wel een beetje proberen te helpen. Door de bomen waar nodig te snoeien en takken in de gewenste vorm te begeleiden. Ook zullen we ons huis goed voeden. Met compost uit ons droge compost toilet. En met het natuurlijk gezuiverde afwaswater uit de werkplaats. De kans dat we volgend jaar al kersen kunnen plukken van ons huis is niet zo groot, maar wie weet? Sommige dromen worden werkelijkheid.

Workshop “Inleiding Natuurlijk Bouwen”

“Regeneratief Bouwen”

Workshop “Inleiding Natuurlijk Bouwen”

 • Thema’s: leembouw, strobouw, natuurlijke waterzuivering, groene daken, leemoven, compost toilet en leemstuc
 • 1-daagse workshop op 26 september 2021
 • 50% theorie en 50% praktijk
 • Locatie: Stadsboerderij Osdorp in Amsterdam
 • 70 euro per persoon

Bouwen in harmonie met de natuur

Deze eendaagse workshop combineert het leren van de basisprincipes van het Natuurlijk Bouwen met prakijk-oefeningen Regeneratief Bouwen.

Stel je voor hoe het zou zijn om te leven in een gezond en energie-efficient huis waarvan de muren ademenen en we het hemelwater gebruiken om te wassen. En hoe het zou zijn om bij te dragen aan uitgeputte ecosystemen door te bouwen met lokale en natuurlijke materialen. Kunnen we een huis bouwen dat aan het einde van z’n levenscyclus volledig gerecycled of gecomposteerd kan worden en zo de bodem waar het op stond kan voeden?

Vanuit de principes van de permacultuur bespreken we hoe natuurlijke bouwsels meerdere functies kunnen hebben. Niet alleen het bieden van onderdak aan de menselijke bewoners, maar ook het voeden van de bodem, schuilplaats bieden aan dieren en insecten en andere ecosysteem functies. Na het doorgronden van de fundamenten gaan we concreet oefenen met drie basale leembouw technieken (cob, leemstuc en vullaag)

Leerdoelen:

 1. Kennis opdoen over de fundamenten van Natuurlijk Bouwen (leembouw, strobouw, groenen daken, waterzuivering, compost toilet etc.)
 2. Oefenen met een aantal natuurlijk bouwtechnieken om zelfvertrouwen te krijgen en het plezier van bouwen met aarde te ervaren.
 3. Geïnspireerd raken om simpele bouwprojecten te beginnen in je eigen tuin of gemeenschap.

Programa:

 • 10.00 – 10.15 Start met thee/koffie
 • 10.15 – 11.30 Fundamenten en voorbeelden van Natuurlijk Bouwen
 • 11.30 – 12.00 Natuurlijke en lokaal beschikbare materialen
 • 12.00 – 12.30 Oefening 1: Leemmix maken
 • 12.30 – 13.30 Lunch
 • 13.30 – 15.00 Oefening 2: Bouwen met leem en leemstuc
 • 15.00 – 16.00 5 “small starts” voor in je tuin:
 •             Natuurlijke waterzuivering
 •             Regenwateropslag
 •             Compost toilet
 •             Leemoven met cobbank
 •             Leemmuur met groen dak
 • 16.00 – 16.30 Samenvatting en vragen

Leraar:

Peter den Hond en Janneke Smeulders aan het bouwen in Peru

De workshop wordt verzorgd door Peter den Hond, 44 jaar oud met meer dan 6 jaar ervaring met Natuurlijk bouwen. Na het volgen van 2 workshops bouwde hij zijn eigen hobbit style huisjes in Amsterdam samen met zijn vriendin. Gevolgd door een groter eco-huis van 2 verdiepingen in Peru en verschillende eco-bouw projecten op de stadsboerderij in Osdorp. Hij verrijkte zijn ervaring verder met kennis en oefening tijdens verschillende bouwprojecten in Peru, Spanje en Nederland, waaronder een workshop van eco-bouw goeroe Gernot Mincke. Naast zijn werkzaamheden als natuurlijk bouwer maakt hij als ZZP-er onder de naam Peter Plank van alles van afval. Naast zijn ecologisch verbouwde werkplaats waar de workshop wordt gehouden ontwierp en richte hij de regeneratieve “klimaat tuin” in waar deelnemers kunnen oefenen tijdens deze workshop.

Datum en tijd:

 • Zondag 26 september 2021
 • 10.00 – 16.30

Locatie:

Kosten:

 • 70 euro per persoon

Inbegrepen:

 • Workhop
 • Bouwmaterialen en gereedschap
 • Hand-out van theoriegedeelte
 • Koffie, thee en fruit

Niet inbegrepen:

 • Lunch

Algemene voorwaarden:

 • Deelname is volledig op eigen risico. De organisatie kan op geen enkelijke manier aansprakelijk worden gehouden voor schade of verwondingen aan mensen of materialen, voor, tijdens of na de activiteit. De leraar kan besilssen om een deelnemer uit te sluiten van verdere deelname als hij of zijn een veiligheidsrisico vormt voor anderen of onverantwoordelijk gedrag vertoont in de ogen van de leraar.
 • Honden zijn niet toegestaan.
 • Workshop worden georganiseerd volgens de Coronoa maatregelen van het RIVM.
 • In het geval dat de activiteit geannuleerd wordt vanwegen Corono maatregelen wordt er in overleg met de deelnemers een nieuwe datum gepland. Restitutie van betaalde inschrijfkosten is niet mogelijk.
 • Het nuttigen van alcohol en drugs is verboden tijdens de workshop.
 • De stadsboerderij is rook-vrij, dus roken aub buiten het terrein.

Vragen en aanmeldingen

Met ditformulier kun je je aanmelden of eventuele vragen stellen. Je kunt ons ook bereiken via email (info@peterplank.nl) of telefonisch 06-52020467.

Recensies

Wat anderen van ons vinden


“Interactief verhaal”

Het verhaal van Peter over voedselverspilling en hergebruik van dingen leken ze ook interessant te vinden. Hij maakte het goed interactief door tussendoor in z’n verhaal vragen aan ze te stellen.

Aya

“Ik respecteer zijn keus!”

Ik kan er maar niet bij, dat Peter die een universitaire opleiding heeft, er voor kiest nauwelijks geld te verdienen, zijn spullen uit prullenbakken haalt en er voor kiest om met zo weinig mogelijk te leven. En dan ook nog kapotte schoenen!!

Haitan

“Goede aanpak”

Bij aankomst pakte Peter een stuk beschimmeld brood uit de bak. Hierdoor ontstond er meteen een discussie of je zo een brood wel of niet kan voeren aan de dieren. Deze aanpak werkte heel goed.

Jan Willem

“Goed geïnformeerd”

Ik vind de twee workshops goed aansluiten bij het thema duurzaamheid. De workshopsleiders waren goed geïnformeerd en het thema kwam vaak aanbod.

Juan

Workshop Lemen Pizza Oven Maken

Leer je eigen leem oven bouwen van A tot Z.

 • Type oven is geschikt voor pizza’s en brood bakken, stoof potjes koken, kruiden drogen etc.
 • 3 dagen: 24 en 25 juli en 28 augustus 2021
 • Locatie: Ecohof – Amsterdam Noord
 • Prijs: 125 euro per persoon
 • Maximaal 6 deelnemers (vol=vol)
 • Inclusief Pizza Party

Bouw je eigen lemen pizza oven

Hoe maak je de lekkerste pizza’s zonder aardbevings-schade in Groningen te veroorzaken? Met een zelfgemaakte lemen pizza oven natuurlijk! Tijdens deze 3-daagse workshop leer je alle in’s en outs. En proef je natuurlijk je eigen pizza uit je zelf gemaakte oven.

Voor deze workshop werkt Peter Plank samen met Ecohof, een nieuw stadslandbouwproject in Amsterdam Noord dat wel een lemen oven kan gebruiken. Die gaan we dan ook met z’n allen voor hun maken. Met klei van eigen grond! Hoe lokaal wil je het hebben?

Programma workshop

Dag 1 bouwen we de met flesjes geïsoleerde vloer van de oven bovenop de sokkel. Ook maken we de mal van zand waar de oven overheen gaan bouwen.

Dag 2 gaan we de lemen binnenwand van de oven bouwen en hier vervolgens een stro isolatielaag op aanbrengen. Het geheel sluiten we af met een jute bewapeningsnet tegen barsten. De oven kan in de toekomst worden opgestookt tot 400 graden, dus dat is wel nodig!

En dan is het tijd voor de oven om te drogen. Dag 3 (een maand later) stucen we de oven aan de buitenkant met leem af en kunnen we een 3D decoratie aanbrengen. Dan moet ie nog even drogen, maar kunnen we alvast een datum prikken voor de pizza party binnenkort! Iedereen neemt z’n favoriete toppings mee, wij zorgen voor het deeg en saus.

Data en tijden:

 • 24 en 25 juli en 28 augustus 2021
 • Van 10.00 tot 16.00

Locatie:

Eco hof – Noordhollandskanaaldijk 24 – 1034 ZL Amsterdam

Prijzen:

 • 125 euro per persoon.
 • Inclusief 3 dagen workshop, materiaal en gereedschap, lichte lunch tijdens de 3 workshop dagen (evt. zelf extra lunch meebrengen als je hongerig wordt van leem stampen) en reünie BYO-pizzaparty om oven uit te proberen (datum wordt nog in overleg bepaald).
 • Exclusief de oven, die blijft op Eco-hof staan en kun je niet mee naar huis nemen helaas 🙂

Voorwaarden:

 • Deelname aan alle activiteiten is voor 100% op eigen risico. Op geen enkele manier kan de organisatie verantwoordelijk worden gehouden voor schade aan personen of materialen. Deelnemers verklaren bij deelname zelf voldoende verzekerd te zijn tegen elke soort schade waar ze mogelijk mee te maken krijgen tijdens deelname aan de activiteiten.
 • Activiteit wordt gegeven volgens RIVM Corona richtlijnen.
 • Indien activiteit niet door kan gaan wegens Corona wordt in overleg een nieuwe datum gepland. Er wordt er geen geld terug gegeven.

Vragen en inschrijvingen

Met het formulier hieronder kun je je opgeven of evt. vragen stellen. Je kunt ons ook bereiken per mail (info@peterplank.nl) of telefonisch op 06-52020467.

Recensies

Wat anderen van ons vinden


“Interactief verhaal”

Het verhaal van Peter over voedselverspilling en hergebruik van dingen leken ze ook interessant te vinden. Hij maakte het goed interactief door tussendoor in z’n verhaal vragen aan ze te stellen.

Aya

“Ik respecteer zijn keus!”

Ik kan er maar niet bij, dat Peter die een universitaire opleiding heeft, er voor kiest nauwelijks geld te verdienen, zijn spullen uit prullenbakken haalt en er voor kiest om met zo weinig mogelijk te leven. En dan ook nog kapotte schoenen!!

Haitan

“Goede aanpak”

Bij aankomst pakte Peter een stuk beschimmeld brood uit de bak. Hierdoor ontstond er meteen een discussie of je zo een brood wel of niet kan voeren aan de dieren. Deze aanpak werkte heel goed.

Jan Willem

“Goed geïnformeerd”

Ik vind de twee workshops goed aansluiten bij het thema duurzaamheid. De workshopsleiders waren goed geïnformeerd en het thema kwam vaak aanbod.

Juan

Levend Huis Talks

Levend Huis Talks

Op zoek naar regeneratief ontwerp en bouwen dat nog generaties doorgroeit

 • Voordelen, mogelijkheden en dilemma’s onderzoeken van “Levend Bouwen”
 • Presentaties van ervaringsdeskundigen
 • Delen van ervaringen uit “Levend Huis” pilot project
 • 6 maandelijkse thema’s
 • Van te voren aanmelden verplicht
 • Locatie: Stadsboerderij Osdorp in Amsterdam
 • va. 5 euro per persoon

Wat is Levend Bouwen?

Levend bouwen is het vormen en laten vergroeien van levende bomen tot multifunctionele objecten. In 2021 gaat Peter Plank samen met vrienden en geïnteresseerden op onderzoek naar de voordelen, mogelijkheden en dilemma’s van “Levend Bouwen”. Tijdens 6 maandelijkse “Levend Huis Talks” wordt ahv. een korte presentatie van een ervaringsdeskundig gediscussieerd, uitgewisseld, vragen gesteld en naar antwoorden gezocht over dit eeuwenoude en tegelijkertijd innovatieve bouwconcept.

Iedereen en vanuit alle disciplines is welkom om mee te discussiëren, vragen te stellen en kennis toe te voegen. Peter Plank nodigt ervaringsdeskundigen uit het veld uit om hun ervaringen te delen en laat praktijkvoorbeelden zien van over de wereld. De Levend Huis talks worden gehouden in de ecologisch verbouwde stal naast de Klimaattuin waar in 2021 een Levend Huis wordt geplant tijdens de workshop serie Natuurlijk en Off-grid bouwen.

Thema’s van de 6 Levend Huis Talks

 1. Zondag 18 april: Levende fundering – wortels/netwerk/symbiose
 2. Zondag 16 mei: Levend skelet – frame/stam
 3. Zondag 20 juni: Levend dak – vegetatiedak
 4. Zondag 11 juli: Levende tuin – organen/stofwisseling/reiniging
 5. Zondag 19 september: Levende muren – vlees/body/openingen
 6. Zondag 17 oktober: Levende huidlaag – bescherming/transport tussen binnen en buiten

Opzet van de Levend Huis Talks

Tijdens elke bijeenkomst onderzoeken we wat levend bouwen kan zijn, wat historische voorbeelden hiervan zijn, welke technieken gebruikt worden en wat de toepassingsmogelijkheden zijn. Vanuit deze brede blik spitsen we ons toe op het bouwen van een levend huis en wat de voordelen kunnen zijn. We stellen vragen zoals:

 • Hoe leeft een huis?
 • Welke functies kan die vervullen voor de mens en het ecosysteem?
 • Hoe interacteer je als mens met je levend huis (nutriënten, water etc.).
 • Hoe zou het zijn om te wonen in een levend huis?

Maar we staan ook stil bij de ethische vraagstukken en wat mogelijke knelpunten zijn die opgelost moeten worden om dit concept grootschalig uit te rollen. Wordt het nieuwe stadsbos van Amsterdam over 40 jaar de eerste woonwijk ter wereld met levende huizen?

For the magic to flow,

The buildings and the site need to grow

Together, each improving the other,

Like an excellent marriage

– Ianto Evens, The hand-sculpted house

Programma:

 • 14.00                     Kennismakingsrondje – wie hebben we vandaag in de zaal & met welke kennis en vragen?
 • 14.15 – 14.45     Inleidende en interactieve presentatie over thema van de dag door Peter Plank of gastspreker
 • 14.45 – 15.00     Pauze tijdens bekijken voortgang van Levend Huis pilot project in de Klimaattuin op Stadsboerderij Osdorp
 • 15.00 – 16.00     Discussie en kennisontwikkeling ahv. stellingen en vragen
 • 16.00                   Einde

Data en tijden:

 • 18 april, 16 mei, 20 juni, 11 juli, 19 september en 17 oktober 2021
 • Alle activiteiten duren van 14.00 tot 16.00

Locatie:

Prijzen:

 • 7,50 euro per persoon per keer
 • 30 euro voor deelname aan alle 6 Levend Huis Talks
 • Inclusief koffie/thee en digitale kopie presentatie van die dag
 • Deelname is gratis voor deelnemers van workshop serie Natuurlijk en Off-Grid Bouwen 2021

Voorwaarden:

 • Deelname aan alle activiteiten is voor 100% op eigen risico. Op geen enkele manier kan de organisatie verantwoordelijk worden gehouden voor schade aan personen of materialen. Deelnemers verklaren bij deelname zelf voldoende verzekerd te zijn tegen elke soort schade waar ze mogelijk mee te maken krijgen tijdens deelname aan de activiteiten.
 • Geen honden. Deze zijn niet toegestaan op het terrein van de Stadsboerderij.
 • Activiteit wordt gegeven volgens RIVM Corona richtlijnen.
 • Indien activiteit niet door kan gaan wegens Corona wordt in overleg een nieuwe datum gepland. Er wordt er geen geld terug gegeven.
 • De stadsboerderij is een rookvrije zone, dus evt. roken tijdens de activiteit graag buiten het terrein.

Vragen en inschrijvingen

Met het formulier hieronder kun je je opgeven of evt. vragen stellen. Je kunt ons ook bereiken per mail (info@peterplank.nl) of telefonisch op 06-52020467.

Recensies

Wat anderen van ons vinden


“Interactief verhaal”

Het verhaal van Peter over voedselverspilling en hergebruik van dingen leken ze ook interessant te vinden. Hij maakte het goed interactief door tussendoor in z’n verhaal vragen aan ze te stellen.

Aya

“Ik respecteer zijn keus!”

Ik kan er maar niet bij, dat Peter die een universitaire opleiding heeft, er voor kiest nauwelijks geld te verdienen, zijn spullen uit prullenbakken haalt en er voor kiest om met zo weinig mogelijk te leven. En dan ook nog kapotte schoenen!!

Haitan

“Goede aanpak”

Bij aankomst pakte Peter een stuk beschimmeld brood uit de bak. Hierdoor ontstond er meteen een discussie of je zo een brood wel of niet kan voeren aan de dieren. Deze aanpak werkte heel goed.

Jan Willem

“Goed geïnformeerd”

Ik vind de twee workshops goed aansluiten bij het thema duurzaamheid. De workshopsleiders waren goed geïnformeerd en het thema kwam vaak aanbod.

Juan

Workshop “Bouw je eigen houten surfplank”

Houten Surfplank bouwen

Peter Plank is erg blij dat Philippe Martens, oprichter en shaper van Sinum Wood Surfboards uit België, in Augustus 2021 naar Amsterdam komt om geintresseerden te leren om hun eigen houten surfplank te maken.

Maak in 5 dagen je eigen houten surfplank

De workshop begint op 18 augustus 2021 in de werkplank van Peter Plank. In 5 dagen bouw je je eigen houten surplank. Je kunt kiezen uit 6 verschillende soorten planken of een custom design laten ontwerpen die je vervolgens zelf in elkaar zet. Je kunt zelf kiezen voor hoe je jouw plank wilt afwerken, welke tail vorm en fin-set-up. Kun je het plezier al voorstellen van surfen op je zelfgemaakte plank?

Programma Bouw zelf je eigen surfplank workshop

De workshop begint op woensdag 18 augustus om 9.00 en duurt tot en met zondag 22 augustus 13.00. Klik hier om het complete programma van de workshop te downloaden.

Registreren voor de workshop

Klik hier om je aan te melden voor de workshop. Registratie en betaling gaat direct via Sinum. Peter Plank is gastheer voor de workshop.