“Huisje, Broodje, Beestje” Zomerweek voor kinderen

Zomerweek Stadsboerderijk Osdorp

Zomerweek voor kinderen op de Stadsboerderij Osdorp,

Vindt u het belangrijk dat uw kind deze zomer de digitale wereld even op pauze zet?  Deze zomer organiseert de Stadsboerderij een speciale zomerweek voor kinderen. Ze leren in 5 dagen alles van de boerderij kennen. Van 27 t/m 31 juli bestaat elke dag uit leuke, leerzame en lekkere activiteiten onder begeleiding van professionals.

Pizzabakker en eco-bouwer worden

´s Ochtends ontdekken de kinderen de ‘eetbare moestuin’ en worden ze stap voor stap een professionele pizzabakker. ´s Middags leren ze huisjes bouwen voor zichzelf en voor dieren in de natuur. Na een week zijn ze vrienden met alle dieren op de boerderij. De laatste dag is er een spetterende pizzaproeverij waar u als ouder te gast bent!

Leren hoe een boerderij werkt

Het doel van de zomerweek is niet alleen om contact met de natuur in de stad te hebben en te leren hoe alles op de boerderij met elkaar samenhangt, maar ook om te bouwen aan zelfvertrouwen en bewustzijn van zichzelf, de ander en de omgeving. Tijdens de activiteiten is er aandacht voor psychologische zaken die in het gedrag van de kinderen zichtbaar kunnen worden zoals faalangst, perfectionisme, sociale onveiligheid, overprikkeling. Hoe daar mee om te gaan wordt op een individuele en/of gezamenlijke manier bepraat. Voor gemotiveerde kinderen van 9 t/m 13 jaar.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie, het programma en de kosten, klik op deze link

Natuurlijke zuivering afvalwater met een helofytenfilter

Afval bestaat niet volgens Peter Plank. Toch beschouwen maar al te veel mensen hun gebruikte drinkwater als afval na het douchen, afwassen of toilet door spoelen. Eeuwig zonde want je kunt hier nog zo veel mee doen! Wat dacht je van hiermee compost maken voor je moestuin, leefruimte creëeren voor kikkers, salamanders en libellen, een badplaats voor vogels, verkoeling van je woning en een bloemenlint in je tuin?

Natuurlijk filtersysteem

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je afvalwater te lozen in een natuurlijk filtersysteem ontworpen door Peter Plank. Hierbij gaat het met vet, voedingsstoffen en etensresten vervuilde water door een aantal filters waarbij het stap voor stap gezuiverd wordt. Eerst word in de vetvang het vet afgescheiden, want te veel vet kunnen de verderop volgende waterplanten niet tegen. Ook de etensresten worden gescheiden zodat de filters niet verstopt raken. Deze slurie kan gewoon op de composthoop. Vervolgens gaat het water door een aantal verticale en horizontale filters, vloeibedden en evt zelfs een zwemvijver.

De natuur doet het werk

In elk filter krijgen bacteriën die leven in de wortels van rietplanten (ook wel helofyten genoemd) de kans om de voedingsstoffen af te breken. De wortels nemen deze graag op zodat ze kunnen groeien en bloeien. Een keer per jaar kun je deze planten “oogsten”. Hiermee verwijder je de voedingstoffen die eerst in het vervuilde water zaten gemakkelijk uit het filtersysteem. Als je deze plantenresten op je composthoop gooit kunnen je groenten het volgend jaar extra goed groeien van de compost, heb jij lekker biologisch eten en is na je afwas de (nutriënten-)kringloop weer rond. Zo eenvoudig is de natuur!

De natuur geniet van jouw afval

Jij blij dat je zonder rioollasten van je vieze water af bent. Maar wist je dat de natuur ook erg blij is met jouw waterfilter? Zodra het natuurlijke evenwicht zich heeft ingesteld voelen kikkers, salamenders en libellen zich al snel thuis in jouw watertuin. Net als wilde bijen die op de bloemen van bijvoorbeeld de gele lis afkomen. En de vogels die graag komen baderen in de ondiepe gedeelten. Op een hete dag merk je ook dat het water rondom je huis verkoeling biedt.

Filter op maat

Peter Plank heeft inmiddels redelijk wat ervaring met het aanleggen van natuurlijke waterfilters. Plus de theoretische basis van een opleiding waterbeheer aan de Wageningen Universiteit. Heb je interesse om jouw water voor en door de natuur te laten reinigen? Neem dan contact op met Peter Plank voor een ontwerp op maat.

Ecologische fietsenstalling met 7x voordeel

Afgelopen week kreeg Peter Plank de kans om een uniek nieuw fietsenstalling concept te realiseren in Amstelveen: Een ecologische fietsenstalling die 7x beter is voor de aarde! Gelukkig maar, want een gewone fietsenstalling maken zou voor Peter Plank niet zo interessant zijn omdat die geen enkele verstoorde kringloop helpt herstellen. Maar als het met een groen dak, insectenhotel en gebruik makend van afvalmateriaal mag, dan wordt Peter Plank erg enthousiast.

7x beter voor de aarde

7x beter voor de aarde, dat is nogal een claim. “Hoe dan?” is een meer dan terechte vraag die we graag hieronder beantwoorden:

1. Gebruik maken van lokaal materiaal:

Het bamboe dat we gebruikt hebben voor het aftimmeren van de 3 wanden hebben we zelf geoogst in de binnentuin van Wieke in Amsterdam Noord. Zij blij dat haar woekerende bamboe weer een beetje in toom wordt gehouden. Peter Plank blij met een gratis lokale grondstof die ge-upcycled kan worden ipv versnipperd te worden. Deze keer was bamboe voorhanden, wellicht de volgende keer met wilgenhout?

Voor het frame hebben we gebruik gemaakt van Nederlands kastanjehout ipv. hardhouten palen uit het regenwoud. Zo kunnen de staanders jaren goed blijven, zonder ze met cement vast te hoeven zetten. Wist je dat cement tot 1.200 graden verwarmd wordt bij de productie?

2. Gebruik maken van afvalmateriaal:

Peter Plank maakt van alles van afval. Zo gebruikten we voor het dak (luxe) eikenhouten planken die over waren na het leggen van een vloer. En zijn de boeidelen gemaakt van restanten planken die door Stadshout zijn gezaagd van bomen die weg moesten bij de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-west.

3. Vergroening van de stad:

Het groene dak op de fietsenstalling zorgt voor 4 vierkante meter extra groen in de stedelijk omgeving. Heerlijk rustgevend om naar te kijken tussen al dat steen en beton!

4. Verkoeling van de stad:

Groene daken zorgen ook voor verkoeling in de stad. Wist je dat de temperatuur in steden wel gemiddeld zo’n 2 tot 3 graden hoger ligt dan buiten de stad? In steden als London en Sao Paolo soms wel zo’n 8 graden hoger! De planten en vochtige bodem op een groen dak zorgen voor verdamping en daardoor verlaging van de temperatuur (hetzelfde effect als zweten als je rent). De gemeente Amsterdam is momenteel bezig met een project om 10.000 vierkante meter dak te vergroenen. Peter Plank draagt graag z’n steentje bij :-).

5. Ontlasting riool:

Water dat op een groendak valt komt niet of pas veel later in het riool terecht. Hiermee voorkom je dat het riool overbelast raakt (dat gebeurt steeds vaker met de heftige buien van tegenwoordig) waardoor het afvalwater in bepaalde sloten “overloopt” met alle watervervuiling van dien. Regenwater hoort natuurlijk überhaupt niet in een riool!

6. Leefplek voor vogels en insecten:

De ecologische fietsenstalling heeft aan de oostzijde een insectenhotel, vogel broedkast en vogel voerbak. Hiermee is er weer wat extra leefplek gecreëerd voor vogels en insecten die belangrijk zijn voor behoud van de biodiversiteit. En erg leuk om naar te kijken vanuit het zitkamer raam!

7. CO2 opslag:

Tot slot draagt het gebruik van hout als bouwmaterialen bij aan de CO2 opslag. Zolang de fietsenstalling blijft staan (wij hopen heel erg lang!) zit in het gebruikte bamboe en hout C02 opgeslagen. En met het oogsten ervan is er weer ruimte voor nieuwe bamboe (in wieke’s tuin) en bomen (op de kastanjehout plantage) om te groeien en opnieuw CO2 op te slaan.

Ruimte voor verbetering

Is dan alles aan deze fietsenstalling zo fantastisch voor de aarde? Nee helaas niet. We hebben nog geen alternatief voor het EPDM (een soort plastic) dat we gebruikt hebben op het dak. En er zitten ook een hoop ijzeren schroeven in de fietsenstalling. Ook zou een vegetatiedak ipv. een sedum dak nog meer positieve effecten hebben op het stadsklimaat. Zo zie je maar, er blijft altijd ruimte voor verbetering. Het is alleen nog even afwachten bij welke volgende klant we verder mogen innoveren.

Buurten bij de boer

Wil jij na al dat binnen zitten weer lekker naar buiten? Kom dan vanaf zaterdag 16 mei “Buurten bij de Boer” op de Stadsboerderij. Kinderen van 9 t/m 13 jaar kunnen dan spelenderwijs meehelpen. Bijvoorbeeld met de geiten borstelen, frambozen oogsten in de kindertuin of hout hakken. Boer Peter en boerinnen Janneke en Toos hebben elke keer wel wat hulp nodig en weten leuke klusjes. Helemaal gratis voor behulpzame kinderen. 

Opgeven

NB We houden ons aan de regels van het RIVM, dus goed handen wassen, thuis blijven als je klachten hebt en met 1,5 meter afstand houden met de boer(inn)en. Ouders brengen hun kinderen om 3 uur bij het hek en halen om half vijf hun kind weer op. Er is plek voor maximaal 6 kinderen. Van tevoren aanmelden bij boerin Janneke is verplicht via whatsapp +31650422095

Ambities voor 2020

2019 was voor Peter Plank een jaar van investeren in en landen op een nieuwe werkplek: Stadsboerderij Osdorp. Wat 2020 ons zal brengen weet nog niemand, maar met de volgende intenties en ambities gaan we proberen er iets moois en leerzaams van te maken:

Voldoening

Het weer sluiten en gezond maken van kringlopen is waar ik voldoening uit haal en waar ik me voor wil inzetten. Dat zoveel nuttigs momenteel als afval wordt weggegooid kan ik niet aanzien. Het is zo overduidelijk dat we als mens momenteel een hoop schade aanrichten aan onze enige planeet. Terwijl de natuur met de verschillende kringlopen juist zo slim is ingericht om de aarde een beetje leefbaar te houden. Voor iedereen.

Ambitie om minder ambities te hebben

Verder neem ik me ik me het volgende voor:

  • Minder ambities hebben. Allemaal leuk en aardig om ergens vol passie en energie voor te gaan. Maar is dat het wel waard als je daarmee geen tijd hebt om iemand te groeten of in te spelen op iets waardevols dat om je heen gebeurt? Dus meer leven in en aandacht voor het hier en nu!
  • Meer samenwerken op de boerderij. Met meer aandacht voor de intermenselijke relatie en het proces en minder op de uitkomst. Wat voor kwaliteit levert dat op? En wat moet ik daarvoor loslaten?
  • Uittesten “Leven van Afval” businessmodel. Klinkt heel stoer om te leven van afval, maar lukt dat ook echt? Is daar genoeg geld mee te verdienen om van rond te komen?
  • Ontdekken op welke “alternatieve” manieren je met kinderen kunt werken. De boerderij zit vol potentie om een informele relatie aan te gaan met bezoekende kinderen ipv. een ingekaderde leerling-leraar relatie. Waarin je tijdens een spontane ontmoeting kunt ingaan op hun fascinatie voor dieren en natuur, zoektocht naar zelfvertrouwen en identiteit en naar manieren om hun energie op een positieve manier kwijt te raken. Ik ben er van overtuigd dat Peter Plank als positief “role model” een hoop te bieden heeft aan de jeugd, zeker in een wijk als Osdorp. Hoe kan ik dit combineren met mijn overige activiteiten?
  • Een golfsurfplank maken van afvalhout van de Amsterdamse straten als ultiem statement van de waarde van ons afval. Maar blijft ie ook drijven?
  • Een compost toilet maken op de boerderij. Zodat leerlingen en bezoekers niet meer zo ver hoeven te lopen voor hun behoeftes. Maar vooral ook om te laten zien wat voor waarde erin schuilt. Give a shit!
  • Maak ’t met Peter Plank up-cycling workshops waarin lokale jongeren leren om zelf dingen te maken van afval.
  • Begin maken met inrichten van de “Stal tuin” tot inspirerende plek om te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van simpele milieutechnologieën die iedereen zelf kan maken.

Al met al toch wel een beetje veel ambities vind je niet? 🙂

Lessen duurzaamheid en circulair denken voor speciaal onderwijs

In oktober was Peter Plank, samen met Smaak te pakken, gastheer voor het bezoek van leerlingen van het Orion College Drostenburg aan de stadsboerderij Osdorp. Het bezoek was in het kader van hun maatschappelijke diensttijd waarin ze wilden leren over duurzaamheid en circulair denken.

Leren door te doen en zelf ervaren

Op de boerderij kunnen deze begrippen mooi opgehangen worden aan het thema voedsel. Vanuit vragen zoals wat doen we met ons oude brood? Gooien we dit weg bij het afval of kunnen we er nog iets nuttigs van maken? En wat kunnen we doen om minder brood weg te gooien?

Om de waarde van brood beter te beseffen hebben de leerlingen hun eigen brood gebakken. En oud brood geup-cycled tot heerlijke wentelteefjes gemaakt met eieren van onze eigen kippen en met verse frambozen uit de tuin. En waarom zou je dit wel of niet moeten willen doen op rookvrije houtkachel gestookt op afvalhout?

Educatieve lessen op maat

Wil je ook een leuke & actieve les op maat voor de kinderen waar jij mee werkt? De samenwerkende ondernemers op de boerderij denken graag met je mee! Neem contact met ons op of meld je aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Bezig met verwerken …
Gelukt! We houden je op de hoogte!

Ecologische verbouwing stal Stadsboerderij Osdorp

De stadsboerderij in Osdorp heeft natuurlijk ook een stal voor de dieren. Het toeval wil dat toen Peter Plank op zoek was naar een plek om neer te strijken de boerderij op zoek was naar een nieuwe invulling van de stal. De dierenverblijven waren wel erg ruim bemeten, maar konden op andere vlakken wel wat verbeterd worden. En zo werd besloten tot een duurzame verbouwing van de stal tot combinatie van werkplaats voor Peter Plank én stal voor de dieren.

Inspirerende stadsoase

Bij haar wens om een inspirerende stadsoase te zijn hoort ook om te inspireren wbt. duurzaamheid en ecologisch bouwen. Bij de verbouwing door Peter Plank werden een aantal vernieuwende en experimentele keuzes gemaakt zoals vloerisolatie met 2.200 lege bierflesjes, kasten van snoeihout en bamboe, muurisolatie met stro, leemstuc en natuurlijk gebruik van een hoop afvalmateriaal.

Hulp van bedrijfsleven en de buurt

Tijdens de 7 maanden durende verbouwing was er gelukkig ook hulp voor de arbeidsintensieve verbouwing. Zo koos Danone ervoor om 2 dagen te komen helpen met hun team van het global office. Net op het moment dat alle muren moesten worden gevuld met stro waren dat welkome extra handen. Maar er was ook meer spontane hulp van kinderen die met hun ouders naar de boerderij kwamen en wel wilden meehelpen met scheppen, modder mixen of stro vullen. En niet te vergeten de mannen van de dagbesteding en vrijwilligers van de boerderij die interesse toonden en zelf ook wel wilden leren eco-bouwen.

Bezoek burgemeester Halsema

Toen we hoorden dat Burgemeester Femke Halsema de boerderij wilde bezoeken konden we natuurlijk niet de kans laten liggen om haar de voortgang van de verbouwing te laten zien. En haar te laten zien wat voor ambities de boerderij ook op het gebied van duurzaamheid heeft.

Wil je ook je met je team iets nuttigs komen doen op de boerderij? Of leren hoe je duurzaam kunt bouwen? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van de volgende workshops.

Bezig met verwerken …
Gelukt! We houden je op de hoogte!

Houten Surfplanken door Peter Plank

Elke golfsurfer kan zich er wel wat bij voorstellen: de pracht van het surfen op een zelfgebouwde surfplank! Maar een Peter Plank heeft natuurlijk geen kern van piepschuim, maar is gemaakt van hout als hernieuwbare grondstof!

Eerste Workshop

Maar ja, hoe doe je dat een houten surfplank maken. Zat filmpjes op YouTube natuurlijk. Maar ook wel leuk om het te leren van een fysieke leermeester. Zo kwam Peter Plank voor zijn eerste workshop terecht bij Thomas Bauer. In 8 dagen tijd bouwde hij zijn eerste houten surfplank: een 6,8″ retro fish. Wat een kick!

Houten surfplank

Houten Mini Mal bouwen

Het genot van het schaven en shapen van je eigen houten plank bleek besmettelijk. Voor een tweede poging ging Peter Plank in de leer bij een Belgische shaper; Philippe Martens van Sinum Surfboards. 10 keer op en neer naar België voor de workshop was wat te veel van het goede, dus spraken ze af dat Philippe Peter Plank op afstand zou begeleiden bij het zelfstandig bouwen van zijn eigen 8″ Blade Mini malibu. Met een nieuwe meester leerde Peter Plank bovendien nieuwe technieken.

Volgende uitdaging: Surfplank van afvalhout

Met inmiddels nog wat meer ervaring met bouwen, repareren en glassen van houten surfplanken is het tijd voor een volgende uitdaging. En om Peter Plank’s eigen stijl te vinden. Daarom is voor dit jaar de uitdaging om een holle houten surfplank te shapen voor 100% uit Amsterdams afvalhout. Wordt vervolgd!

Wil je ook je eigen houten surfplank bouwen, onder begeleiding van Peter Plank? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van de volgende workshops.

Bezig met verwerken …
Gelukt! We houden je op de hoogte!

Peter Plank bouwt eco-huis in Peru

Is het mogelijk om een huis te bouwen zonder cement?” Met die vraag in gedachte begon Peter Plank in 2015 in de Peruaanse woestijn aan de bouw van Casi Casa. Met de oplevering komt een einde aan een experimenteel slow-building proces van 5 jaar.

De droom

Op een stuk land van 160 vierkante meter met uitzicht op de stille oceaan begon Peter Plank in 2015 aan de bouw van de droom om een plek te hebben waar geëxperimenteerd kan worden met milieutechnologieën en eco-bouw. Waarom? Omdat we heel erg blij worden van de vrijheid om te kunnen experimenteren met het leiden van een leven die vriendelijker is voor onze planeet. En tegelijkertijd hopelijk anderen kunnen inspireren om na te denken over hoe ze blij leven willen leven, in overvloed en contact met de natuur.

Het begin

Sinds 2015 hebben we met de hulp van vrienden, vrijwilliger en familieleden een “toren” gebouwd van 2 verdiepingen, gemaakt van stro, modder, hout en gerecyclde materialen. De toren heeft een groen dak vol met bloemen en een prachtig uitzicht op de in zee ondergaande zon. We maken compost van ons eigen afval en dat van een nabijgelegen vegetarisch restaurant en we maken mest van onze eigen uitwerpselen in ons droge compost toilet. Hiermee wordt onze moestuin gevoed waar we ons eigen groente en fruit verbouwen.

Waarom zou je zonder cement bouwen?

Goede vraag! Vroeger bouwde natuurlijk iedereen zonder cement. Denk aan de Chinese muur, De verborgen inca stad Machu Picchu en ook de eerste nederzettingen in Amsterdam. Cement kwam pas in opkomst ten tijde van de industriële revolutie toen mensen geen tijd meer hadden om hun eigen huizen te bouwen omdat ze achter de lopende band mochten gaan staan. De nieuwe beroepsgroep aannemers zocht een snel, gestandaardiseerd en goedkoop alternatief voor leem, hout en stro. Zie daar cement!

Maar wist je dat cement verwarmd moet worden tot 1200 graden tijdens het productieproces? Daarnaast kost het ook veel energie om te winnen en transporteren. En wat dacht je van al het bouwafval dat geproduceerd wordt? Bewoners van lemen huizen weten ook dat een huis met cement niet ademt. En ook slecht de luchtvochtigheid en temperatuur buffert. Vergeleken met natuurlijke bouwmaterialen is het ook hartstikke duur, al helemaal icm. betonijzer.

Op nog geen 10 kilometer van Casi Casa ligt Chan Chan, de grootste pre-columbiaanse modderstad van de Amerika’s. De trots van de lokale bewoners. Toch bouwen ze tegenwoordig allemaal met cement wat, dankzij de marketing van de cementbedrijven, als teken van vooruitgang wordt gezien. Door de gesprekken met de buren merken we wel dat ze aan het denkt zijn gezet. Een mooi huis maken naar je eigen smaak ipv. een cementen hokje, besparen op bouwmaterialen en een aangenamer leefklimaat, dat vinden ze wel wat. Een iemand heeft zelfs al een replica van Casi Casa gemaakt in een nabijgelegen wijk. Hopelijk een voorbeeld dat velen doet volgen!

Het bouwproces kun je volgen, inclusief foto’s op de facebook site van Casi Casa:

Facebook van Casi Casa

Wil je ook leren om je eigen huis te bouwen van natuurlijke materialen? Geef je dan hieronder op voor de nieuwsbrief van Peter Plank. Dan blijf je op de hoogte van de volgende eco-bouw workshops.

Bezig met verwerken …
Gelukt! We houden je op de hoogte!

Up-cycling workshops van start

Nieuw dit jaar op de Stadsboerderij is het upcycling programma: “Maak ’t met Peter Plank”.  Gedurend 10 workshops op de zaterdagmiddag leer je samen met Peter Plank zelf dingen te maken. En te werken met écht gereedschap. Denk aan een zelfgemaakte klapstoel, een unieke pizzaplank, een lamp voor je kamer of een vogelhuis voor op de boerderij.

Tijdens de workshops ga je zelf aan de slag met klussen in de werkplaats. Maar leer je ook over de verschillende materialen, hoe je veilig met gereedschap om gaat en bijvoorbeeld hoe elektriciteit werkt. Als je inmiddels een beetje handig bent, begeleidt Peter Plank jou tijdens de laatste 3 workshops om je eigen stoel zélf te maken. We sluiten af met een feest voor onze vrienden en familie om te laten zien wat we voor moois hebben gemaakt. Genietend van zelf gemaakte pizza, gebakken met zelf gehakt hout, etend van een zelf gezaagde pizzaplank, zittend op een zelf in elkaar gezette stoel ontvang je een zelf verdiend makers-diploma. Je zult ervaren hoe goed het voelt om je eigen dingen te kunnen maken in jouw eigen creatieve stijl.

Maak ’t met Peter Plank is bedoeld voor jongeren van 10 tot 16 jaar en kost 5 euro per keer of 10 lessen voor 39 euro. De eerste proefles is zelfs gratis. Dus waarom probeer je niet gewoon of je het leuk vindt om handiger te worden en zelf je eigen dingen te maken?

Voor vragen en om je op te geven: info@peterplank.nl of 06-52020467. Maximaal 10 deelnemers. Vol = vol.

Of lees meer hier: https://www.peterplank.nl/workshopup-cycling/