Peter Plank bouwt eco-huis in Peru

Is het mogelijk om een huis te bouwen zonder cement?” Met die vraag in gedachte begon Peter Plank in 2015 in de Peruaanse woestijn aan de bouw van Casi Casa. Met de oplevering komt een einde aan een experimenteel slow-building proces van 5 jaar.

De droom

Op een stuk land van 160 vierkante meter met uitzicht op de stille oceaan begon Peter Plank in 2015 aan de bouw van de droom om een plek te hebben waar geëxperimenteerd kan worden met milieutechnologieën en eco-bouw. Waarom? Omdat we heel erg blij worden van de vrijheid om te kunnen experimenteren met het leiden van een leven die vriendelijker is voor onze planeet. En tegelijkertijd hopelijk anderen kunnen inspireren om na te denken over hoe ze blij leven willen leven, in overvloed en contact met de natuur.

Het begin

Sinds 2015 hebben we met de hulp van vrienden, vrijwilliger en familieleden een “toren” gebouwd van 2 verdiepingen, gemaakt van stro, modder, hout en gerecyclde materialen. De toren heeft een groen dak vol met bloemen en een prachtig uitzicht op de in zee ondergaande zon. We maken compost van ons eigen afval en dat van een nabijgelegen vegetarisch restaurant en we maken mest van onze eigen uitwerpselen in ons droge compost toilet. Hiermee wordt onze moestuin gevoed waar we ons eigen groente en fruit verbouwen.

Waarom zou je zonder cement bouwen?

Goede vraag! Vroeger bouwde natuurlijk iedereen zonder cement. Denk aan de Chinese muur, De verborgen inca stad Machu Picchu en ook de eerste nederzettingen in Amsterdam. Cement kwam pas in opkomst ten tijde van de industriële revolutie toen mensen geen tijd meer hadden om hun eigen huizen te bouwen omdat ze achter de lopende band mochten gaan staan. De nieuwe beroepsgroep aannemers zocht een snel, gestandaardiseerd en goedkoop alternatief voor leem, hout en stro. Zie daar cement!

Maar wist je dat cement verwarmd moet worden tot 1200 graden tijdens het productieproces? Daarnaast kost het ook veel energie om te winnen en transporteren. En wat dacht je van al het bouwafval dat geproduceerd wordt? Bewoners van lemen huizen weten ook dat een huis met cement niet ademt. En ook slecht de luchtvochtigheid en temperatuur buffert. Vergeleken met natuurlijke bouwmaterialen is het ook hartstikke duur, al helemaal icm. betonijzer.

Op nog geen 10 kilometer van Casi Casa ligt Chan Chan, de grootste pre-columbiaanse modderstad van de Amerika’s. De trots van de lokale bewoners. Toch bouwen ze tegenwoordig allemaal met cement wat, dankzij de marketing van de cementbedrijven, als teken van vooruitgang wordt gezien. Door de gesprekken met de buren merken we wel dat ze aan het denkt zijn gezet. Een mooi huis maken naar je eigen smaak ipv. een cementen hokje, besparen op bouwmaterialen en een aangenamer leefklimaat, dat vinden ze wel wat. Een iemand heeft zelfs al een replica van Casi Casa gemaakt in een nabijgelegen wijk. Hopelijk een voorbeeld dat velen doet volgen!

Het bouwproces kun je volgen, inclusief foto’s op de facebook site van Casi Casa:

Facebook van Casi Casa

Wil je ook leren om je eigen huis te bouwen van natuurlijke materialen? Geef je dan hieronder op voor de nieuwsbrief van Peter Plank. Dan blijf je op de hoogte van de volgende eco-bouw workshops.

Bezig met verwerken …
Gelukt! We houden je op de hoogte!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: