Peter Plank’s Plannen voor 2021

2020 was het jaar waarin Peter Plank zijn nieuwe plek op de Stadsboerderij voor het eerst ten gelde maakte met veel workshops, activiteiten met kinderen, upcycling en natuurlijk bouwen. Wat 2021 ons zal brengen weet nog niemand, maar met de volgende intenties en ambities gaan we proberen er iets moois en leerzaams van te maken:

Regeneratie

Het in 2020 afronden van de opleiding “Eco-system Restoration Design” en het afstudeerproject rondom het eerste Tiny Forest in Amsterdam Noord inspireerde om hiermee door te gaan. 2021 wordt voor Peter Plank het jaar van regeneratie, zowel sociale als ecologische regeneratie.

Waarom?

Simpelweg omdat dit nu het belangrijkste is om voor te gaan. Als mensen hebben we een hoop troep te verwerken en een hoop verbinding om te vinden. Onder andere met onze moeder natuur. Waarna we hopelijk een positieve zorgrol kunnen spelen als mensheid en de aarde in staat stellen om zichzelf te herstellen. We hoeven de natuur alleen maar de ruimte te geven om het werk voor ons te doen. Andere mensen inspireren om de natuur die ruimte te geven is ons doel voor komend jaar.

Balans tussen focus op eigen passie en inspelen op omgeving

Verder neem ik me ik me het volgende voor:

  • Klimaattuin aanleggen. Dit wordt een demonstratieproject om te inspireren hoe een zo regeneratief mogelijke Stadsboerderij eruit kan zien. Denk aan concrete zaken zoals compost toiletten, wadi’s, regenwateropvang, drogen en verwarmen mbv de zon, verkoeling door inheemse planten en groene daken, helofytenfilters, vergroten biodiversiteit en regeneratief bouwen. Maar ook om mensen te inspireren en empoweren dat je ook zelf iets kunt doen. Een plek om te leren over samenhang in de natuur en inzicht te krijgen in de plek van de mens in het geheel. Alleen door meer te geven dan te nemen geven we als mens het goede voorbeeld.
  • Levend huis planten.  Dit meer-jaren slow-kunst project wordt het center piece van de Klimaattuin. Een Levend Huis waar geplante bomen zo groeien dat ze, uiteindelijk, ons van een natuurlijk onderdak voorzien. Is dit toppunt van natuurlijk bouwen realistisch?
  • Off-grid natuurlijk bouwen workshop serie. Gedurende 8 maanden kunnen geïnteresseerden maandelijks leren over hoe je autonoom kunt leven in balans met de natuur. De workshop serie is bedoeld om kennis te delen en om inkomsten te genereren voor de materiaalkosten van de Klimaattuin en het Levend Huis. Kan dit op een wijze waar naast leerkwaliteit ook bouwkwaliteit wordt geleverd?
  • Op alternatieve manier met kinderen samenwerken 2.0. We gaan door met leren over alternatieve vormen van onderwijs die bijdragen aan kinderen uit de buurt meer in contact te brengen met de natuur. De subsidies voor de workshops “Upcycling”, “Buurten bij de Boer” en “Van Vreemd tot Vriend” zijn goedgekeurd. 2.0 betekent nog meer werken in kleine groepjes, ruimte laten om spontaan in te spelen op interesses van de kinderen waar we een langere relatie mee opbouwen. Hoe ver kunnen we gaan in kinderen eigenaarschap geven over delen van de boerderij en kunnen we ze activeren om grotere projecten aan te gaan?
  • Balans tussen gaan voor eigen passie enerzijds en open staan voor spontane gebeurtenissen anderzijds. Vorig jaar geprobeerd minder eigen ambities te hebben en meer in het nu te leven. Klonk als een goed idee maar resulteerde in minder levensenergie om voor een groot doel te gaan en doorgeslagen dienstbaarheid naar de omgeving. Dit jaar meer mijn eigen ding doen op de boerderij, net als de andere vrijwilligers die elk vanuit zichzelf een bijdrage leveren aan de diverse plek. Is het mogelijk om een balans te vinden tussen open staan voor je omgeving en focussen op je flow?
  • Leven van afval businessmodel. Vorig jaar bewezen dat Peter Plank kan bestaan van afval. Dit jaar proberen om meer bruikbaar materiaal te scoren en meer producten voor verkoop te maken van afvalmateriaal. Is het het wel leuk om productie te draaien tbv verkoop?
  • Een golfsurfplank maken van afvalhout van de Amsterdamse straten als ultiem statement van de waarde van ons afval. Vorig jaar niet aan toegekomen maar blijft ie ook drijven?

2 gedachten over “Peter Plank’s Plannen voor 2021

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: