Peter Plank’s Plannen voor 2022

2021 zou het jaar van de ecologische én sociale regeneratie worden voor Peter Plank. Vooral dat eerste is goed gelukt met veel natuurlijk bouwen projecten, Levend Huis Talks, planten van een levend huis en het aanleggen van de klimaattuin op de Stadsboerderij Osdorp.

Kwa sociale regeneratie kijk ik met veel voldoening terug op de buurtkinderen die twee keer per week, meestal met een goede energie, bij Toos, Mike en mij kwamen “Buurten bij de Boer”. Maar in andere projecten ervaren hoe lastig ik het vind om coöperatief écht samen te werken en je aan te passen aan de werkwijze van anderen als je iets groots wil bereiken. En ook het samenwerken in je buurt of met de gemeente vergt erg veel geduld waarbij het resultaat vaak niet vergaand genoeg is voor mij.

Er is ook een natuurlijk focus gekomen op natuurlijk bouwen waar blijkbaar veel vraag naar is en maar weinig aanbod rondom Amsterdam. Dat ging wel koste van het uitproberen van Peter Plank’s “Leven-van-afval business model” en het maken van houten surfplanken.

Back to the land

Voor 2022 neem ik me ik mezelf het volgende voor om:

Meer te vernieuwen en innoveren ipv. reproduceren. “Mijn creaties” beginnen wel een beetje veel op elkaar te lijken. Ik wil me graag door-ontwikkelen óp en experimenteren mét het planten van levend huizen en voedselbossen. En oefenen met bouwen met steen en van rocket-stoves. Zou ik hiervoor talent hebben?

In teamverband te gaan bouwen. In egalitair coöperatief verband komt mijn kracht niet tot z’n recht en met louter vrijwilligers kan té vrijblijvend zijn. Maar hoe zou het zijn met een team van leem-leerlingen om mij heen die gedurende het jaar meebouwen om meer verschil te kunnen maken? Met één participatieve en delegerende kapitein op het schip.

Terug naar het platteland te gaan. Back tot the land” resoneert bij mij. Wonen en werken op één plek waar de mens in gezondere proporties bestaat tov. de natuur. Een plek met meer ruimte om mij heen, minder ongezonde prikkels. Een plek waar ik zorg kan dragen voor een stukje land zodat die z’n eco-systeemfuncties weer goed kan uitvoeren. Gelukkig hebben we zo’n plekje gevonden in Picos de Europa (Noord-Spanje) en kunnen we 2022 al wat kleine stappen zetten. (zie video hieronder) Of heb ik een té romantisch beeld van off-grid leven in de natuur?

Me regelmatig af te vragen of ik wel meer geef dan neem. Niet alleen wat betreft uitwisseling met de aarde en levende wezens. Maar ook of ik nog wel “genoeg” beteken voor mijn medemens. Sommigen zeggen dat ik met Peter Plank anderen inspireer en mooie dingen leer, maar ik wil ook simpelweg er voor mensen om me heen zijn. Sinds we gestopt zijn met FairMail is die sociaal helpende kant van me wat ondergesneeuwd. Altijd wel iets te doen. Heeft iemand nog een lekkende kraan die gerepareerd moet worden? 🙂

Sneller tevreden zijn. Haha, hiermee kunnen alle bovenstaande voornemens linea recta de prullenbak in als ik voor mezelf, en voor anderen (!), de lat minder hoog wil leggen. Hoe ik dat ga combineren weet ik nog niet, maar in ieder geval vaker realiseren hoe goed ik het heb en dat het glas met recht als half vol ipv. half leeg gezien kan worden. Zodat minder mensen het gevoel hebben dat ze op hun tenen moeten lopen bij mij.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: