Thema workshop “Een bijzondere muur”

Thema workshop “Een bijzondere muur”

Theorie en praktijkoefeningen voor het brengen van vorm en decoratie in een ruimte.

 • Leer hoe je een ruimte persoonlijkheid en karakter geeft met decoraties
 • Oefen met leem decoraties als sgraffito en sculpten (driedimensionaal werken)
 • Tips en tricks zodat ieder persoon met simpele tools leem decoraties kan maken
 • Leer stucen met leemfinish
 • Kleur & pigment
 • Draag bij aan een ecologische huisje voor een biologische boerderij
 • Datum 16 Juli 2022 van 10.15-17.00
 • Locatie: PLUK CSA– Ecologische boerderij De Boterbloem, Amsterdam Nieuw-West
 • 70 euro per persoon voor 1-daagse workshop

Een bijzondere muur

Leem is naast zijn lage footprint en gezonde eigenschappen (oa. lucht-doorlatendheid, vochtregulering, non-toxisch, natuurlijk product ) ook een heel uitnodigend materiaal om mee te werken voor de creatieve wezens onder ons.

Misschien ken je lemen bouwsels en woningen die een bijzonder element hebben, een leuk nisje of een eigenzinnige decoratie. Lijkt het je leuk om zelf ook zo iets te kunnen maken? De basisprincipes van leem decoratie eigen te maken in een gezellige setting van like-minded beings. Dan nodigen wij je graag uit voor deze leem workshop “Een bijzondere muur”.

We leren om een sgraffito te maken (het uitsnijden van patronen in verschillende lagen van leem waardoor een tekening ontstaat), en te sculpturen met cob (een mengsel van klei zand en stro). Marlous gaat jullie leren om met eenvoudige tools zelf tot een spectaculair resultaat te komen. Wat precies die persoonlijke touch aan een ruimte geeft! Want of je in een lemen huis woont of in een reguliere woning. Of je werkplek/onderneming wat meer feng shui & warme uitstraling kan gebruiken, een bijzondere muur van leem geeft een unieke dimensie aan een ruimte.

Work In progress | islamitisch nisje

Deelname

Iedereen is welkom op deze workshop. Ook als je twijfelt of je wel creatief genoeg bent. Spelen en ontdekken zijn belangrijke elementen, en dat kan iedereen. 🙂
Voor de mural(s) maakt Marlous een ontwerp zodat we tot een gezamenlijk kunstwerk kunnen komen en met genoeg guidance voor de eerste kennismaking met leem deco’s.

Lijkt het je leuk om deel te nemen om iets te betekenen voor een biologische lokale boerderij, en de gezelligheid van samen iets te creëren, minder vanuit de wens om voor jezelf verder te gaan met decoraties te maken, ben je uiteraard ook van harte welkom.

Lijkt deze workshop je super leuk, maar kun je niet op de geplande data; laat het me dan ook even weten. Dan kan ik je op de hoogte houden over andere workshops in de toekomst.

Cursusleider

De decoratieve leem workshop wordt gegeven door Marlous van der Sloot (1986). Ze studeerde in 2011 af aan de Koninklijke academie voor beeldende kunsten (Den Haag), waarna ze in korte tijd internationale bekendheid verworf met haar fotografisch werk. De laatste jaren heeft ze haar interesse verlegd van fotografie naar natural interior design.

Marlous @ Canelo project in Arizona
Marlous @ Canelo project in Arizona

Marlous leerde decoratieve leemstuc van Bill en Athena Steen (Canelo Project) in Arizona (USA) , een bijzondere non-profit organisatie die velen boeken over natuurlijk bouwen schreven en langzaam tot een legende uitgroeien in de wereld van leem (klik hier voor video).

Daarnaast doet ze veel eigen research en studie en experimenteert ze er op los. Ook haar reizen naar India, Marokko, Spanje, Centraal en-Zuid Amerika hebben haar diep geraakt en geïnspireerd; de tempelcomplexen en paleizen van onze wijze voorouderen vol met decoraties en ornamenten fascineren haar al jaren, en krijgen steeds meer gelaagdheid en understanding wat vorm voor betekenis heeft voor het menselijk welzijn en natuurlijke orde.

Ook de velen mensen en natural building projecten die ze op haar reizen tegen kwam hebben haar gevormd, verrijkt en gevoed.Mogelijk vertrekt Marlous in September naar Granada (Spanje) om zich daar verder te scholen in Islamitische Ornamenten (sacred geometry) en dat verder toe te passen in het natuurlijk bouwen.

Sgraffito | Mural

Visie van Marlous

In de westerse wereld zijn we – vooral in onze Nederlandse samenleving- gewend aan het idee dat een huis een soort doos is. Bestaande uit veelal rechte lijnen, gemaakt van voor vervaardigde, veelal toxische materialen en het liefst zo goedkoop en snel mogelijk. Opmerkelijk is dat de natuur eigenlijk nooit van rechte lijnen gebruik maakt, en het wonen voor mij in zo’n ‘doos’ altijd vervreemdend heeft gevoeld. Als een soort gevangenis. On-natuurlijk. Letterlijk dus, Vooral als ik dan in woonwijken keek naar rijen dezelfde bouwsels. Het leven moest toch ook anders kunnen…

Toen ik in 2015 een reis door Zuid Amerika maakte, kwam ik voor het eerst in contact met het fenomeen “natuurlijk bouwen”. En ik werd opslag verliefd. Ik had niet lang daarvoor de keus gemaakt om fotografie te parkeren en had rigoureus een andere koers genomen. Er waren vragen die beantwoord moesten worden. Ik wilde weten wie ik was. Ik ging reizen door Zuid-Amerika voor een kleine 8 maanden en was begonnen met het pad van bewustwording onder begeleiding van Jannet Prinssen. Een diepe duik in mezelf. De rouwe randjes niet meer uit de weg.

Die innerlijke reis (die nog steeds voortduurt) heeft me anders in het leven gezet. Hoe kan creativiteit weer hand in hand gaan met de flow van het leven; In harmonie met de natuur en mijn eigen wezen. Het letterlijk werken mèt (de) aarde liet dit soort bevragingen direct verdampen. En door een (lemen) huis als een enorm sculptuur te zien en technieken te gebruiken uit de keramiek verbind het kunstenaarschap zich op een natuurlijke wijze met leemstuc. Zo kan het huis, wat ik als verlengde van het fysieke huis zie, een plek worden die precies op de bewoner aansluit, net als een handschoen. Aansluitend op individuele wensen en behoeftes en matchend met de persoonlijke aard. Om zo van een huis weer een thuis te maken. Een plek om tot jezelf te komen.

Je kunt meer zien en m’n werk volgen op Instagram | marlous_van_der_sloot

Programma 10 juli 2022

 • 10.15 – 10.30 Inloop met koffie/thee
 • 10.30 – 11.15 Inleiding: Leem decoratie
 • 11.15 – 12.30 Praktijk: Leem finish stuccen
 • 12.30 – 13.15 Lunchpauze
 • 13.15 – 16.30 Praktijk: Het oefenen met leem decoratie technieken & gezamenlijk maken van een bijzondere leem mural voor de ecologische boerderij De Boterbloem.

Locatie

PLUK CSA bij Ecologische Boerderij “De Boterbloem”
Lutkemeerweg 262
1067 TH Amsterdam

Bouw van de PLUK schuur waar de 3D leem decoratie komt

Datum en tijd

10 juli van 10.15 – 17.00

Prijs

De prijs van deze workshop bedraagt 70 per persoon

Inbegrepen

 • Theorie les
 • Praktijk oefening
 • Materiaal en gereedschap
 • Inspiratie
 • Koffie, thee en fruit

Belangrijk om zelf je lunch te verzorgen, die zit niet bij de workshop inbegrepen.

Work in progress | raam decoratie met cob

Aanmelden & Vragen

Meld je aan door een mailtje te sturen naar info@marlousvandersloot.com met het onderwerp “deelname deco leemworkshop de boterbloem”. Of bel me op nummer 06-55702685

Ik kijk er naar uit je te verwelkomen!

Voorwaarden

 • Deze workshop wordt niet georganiseerd door Peter Plank. Onder de noemer “Peter Plank & Friends” beveelt Peter Plank deze workshop van Marlous aan. Ook omdat het resultaat bijdraagt aan een bouwwerk van Peter Plank op de cursuslocatie. Peter Plank draagt verder geen verantwoordelijkheid voor de inhoud, betaling, schade of wat dan ook meer.
 • Deelname aan alle activiteiten is voor 100% op eigen risico. Op geen enkele manier kan de organisatie verantwoordelijk worden gehouden voor schade aan personen of materialen. Deelnemers verklaren bij deelname zelf voldoende verzekerd te zijn tegen elke soort schade waar ze mogelijk mee te maken krijgen tijdens deelname aan de activiteiten. De cursusleider kan besluiten een deelnemer uit te sluiten van verdere deelname indien deze onverantwoordelijk en gevaarlijk gedrag vertoont.
 • Geen honden. Deze zijn niet toegestaan op het terrein van de Boterbloem.
 • 50% aanbetaling bij aanmelding.
 • 50% restantbetaling uiterlijk 15 juni 2022.
 • Workshop wordt gegeven volgens RIVM Corona richtlijnen indien van toepassing.
 • Indien workshop niet door kan gaan wegens Corona wordt in overleg een nieuwe datum gepland. Omdat er al kosten zijn gemaakt wordt er geen geld terug gegeven tenzij er een deelnemer is die de plaats wil innemen.
 • Gebruik van alcohol en drugs tijdens workshop is verboden.

Recensies

Wat anderen van ons vinden


“Interactief verhaal”

Het verhaal van Peter over voedselverspilling en hergebruik van dingen leken ze ook interessant te vinden. Hij maakte het goed interactief door tussendoor in z’n verhaal vragen aan ze te stellen.

Aya

“Ik respecteer zijn keus!”

Ik kan er maar niet bij, dat Peter die een universitaire opleiding heeft, er voor kiest nauwelijks geld te verdienen, zijn spullen uit prullenbakken haalt en er voor kiest om met zo weinig mogelijk te leven. En dan ook nog kapotte schoenen!!

Haitan

“Goede aanpak”

Bij aankomst pakte Peter een stuk beschimmeld brood uit de bak. Hierdoor ontstond er meteen een discussie of je zo een brood wel of niet kan voeren aan de dieren. Deze aanpak werkte heel goed.

Jan Willem

“Goed geïnformeerd”

Ik vind de twee workshops goed aansluiten bij het thema duurzaamheid. De workshopsleiders waren goed geïnformeerd en het thema kwam vaak aanbod.

Juan

%d bloggers liken dit: